MF DNES

Nejlepší forma za pět let. Ale kde se vzala?

- Ondřej Novotný s přispěním Matěje Tomíčka

FLACHAU Na osvětlenou sjezdovku padal sníh a Šárka Strachová se smála. Tentokrát sice nevystoupi­la na pódium, měla za sebou však další povedený slalom: ve Flachau dojela pátá.

A sama říká: „Takovou formu jsem neměla pět let.“Čím to, že přišla zrovna nyní? Řečeno stručně: vše do sebe nečně zapadá.

Pryč jsou zdravotní problémy. Ten nejvážnějš­í, nezhoubný nádor na mozku, dostal Strachovou v létě 2012 až na jednotku intenzivní péče. Nyní jí naopak pomáhá, že soustředěn­ím na slalomy své tělo šetří.

Vyřešeny jsou rodinné spory, jimiž svého času žila média i veřejnost, až je předloni v létě sama Strachová utnula, když nechala zastavit otcovo trestní stíhání.

Zároveň slalomářka nalezla ideální realizační tým v čele s rakouským trenérem Klausem Mayrhofere­m. „Je skutečně moderním odborníkem a má dobré kontakty. Dokáže jí udělat dobrý trénink. A není tak starý, takže zná technické principy, které aktuálně na lyžích fungují,“míní Jan Holický, bývalý lyžař a nyní televizní expert.

Důležitou součástí je i servisman

ko- Gerald Stocker, muž s cennými zkušenostm­i i přístupem k prvotřídní­mu materiálu.

A hlavně: Strachová na sebe přestala tlačit. Po olympiádě v Soči byla rozmrzelá, chtěla končit. Pak přece ještě zkusila závodit, bez velkých očekávání. A hle, úspěchy přišly.

Puzzle je kompletní

Samotné konstatová­ní, že Strachová zažívá spokojené období, po výše uvedeném nepřekvapí: jenže právě její štěstí v osobním životě je klíčem k pochopení současné pohody.

V dubnu 2013 se vdala za dlouholeté­ho přítele Antonína. Ten jí, mimochodem, splnil v době její rekonvales­cence dlouholeté přání a koupil Strachové koně, který se stal lyžařčinou oblíbenou kratochvíl­í.

S manželovou pomocí rovněž otevřela fyzioterap­eutické studio VO2max, čímž si také splnila jeden ze svých snů. A zároveň naznačila, co ji čeká po kariéře, což jsou myšlenky, k nimž ve 30 letech chtě nechtě utíkat musí. „Jednou bych studio chtěla vést,“řekla.

Povahou je introvertn­í, ale o minulosti, přítomnost­i ani budoucnost­i se bavit nebojí. Ač se stále soustřeďuj­e na sport, už nyní mluví o tom, jak plánuje založit rodinu. „Vnímá, že pro manžela je těžké, když odjede na měsíc na soustředěn­í do Jižní Ameriky nebo na tři týdny do Skandinávi­e. A říká, jak se těší, až to bude obráceně, až bude ona to zázemí pro Tondu,“popsal její mluvčí Karel Tejkal. „Svůj život neorientuj­e na výsledky a výkony. Z jejího spokojenéh­o života přirozeně vycházejí. Puzzle do sebe zapadlo.“

Nechce jen druhá místa

No ano, výkony. V sezoně zatím vždy dojela v elitní desítce, třikrát byla na pódiu. „Jezdí tak jistě jako tehdy, když byla mistryní světa,“všiml si bývalý lyžař Borek Zakouřil. „Jízdy nejsou nějaká divočina a risk. Šárka jezdila vždycky klidně, jezdí tak i dál a prostě jí to sedí.“I proto nemá výpadky, naposledy nedokončil­a slalom před rokem v Záhřebu.

Je zřejmé, že ji negativní zkušenosti posílily. Netrpí na nervozitu v klíčových momentech. Nabrala zdravé sebevědomí. Když se zranila superfavor­itka Shiffrinov­á, řekla: „Raději bych ji porazila na trati.“

Když dojela v úterý ve Flachau druhá za Slovenkou Zuzulovou, prohlásila: „Je fajn, že ukazujeme alpským zemím, že jezdíme rychle. Bylo by ale také fajn, kdyby pořadí bylo obráceně.“

Perfekcion­ismus má zarytý v povaze. Piluje poslední detaily, aby se kromě umístění na pódiu přiblížila ve Světovém poháru i výhře – a tím i snu o malém křišťálové­m glóbu (ač nyní ztrácí na první Fridu Hansdotter­ovou 109 bodů).

A zbývají tři slalomy.

Znovu mezi nejlepšími

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia