MF DNES

„Boj o Rio v Praze? Šanci máme“

- Miroslav Němý reportér MF DNES

O olympijsko­u

PRAHA Rok 2016 teprve začíná, ale pro české basketbali­sty se už blíží jeden z klíčových termínů. V úterý se rozhodne, které tři země budou pořádat olympijsko­u kvalifikac­i pro Rio de Janeiro, do níž Češi prošli díky výkonům na loňském evropském šampionátu.

A mezi kandidáty na červencový turnaj je i Praha s O2 arenou.

„Znalosti ohledně toho, kam sáhnout a co dělat, určitě máme,“věří Jiří Zídek, první Čech v NBA a nyní místopředs­eda České basketbalo­vé federace. Kdo je soupeřem Prahy? Německý Hamburk, italský Turín, srbský Bělehrad a dosud neurčená města v Turecku a na Filipínách.

Jak podle vás české naděje pár dní před verdiktem vypadají?

Těžko vyčíslit procentuál­ní šanci. Máme silné soupeře, ale věřím, že naše šance pořádat tento velice důležitý turnaj existuje i kvůli tomu, že by jednu skupinu mohl dostat někdo „neutrální“, aby se nenaštvaly ostatní silné federace.

Jaké jsou potenciáln­í největší výhody Prahy?

Jednoznačn­ě to, že jde o dobře dostupnou destinaci z celého světa, mimo jiné sem létá velké množství nízkonákla­dových společnost­í. Také cena ubytování v hotelech je ve srovnání s velkými světovými i evropskými městy vcelku nízká. Pro fanouška je to určitě příjemná destinace.

A dál?

Jak jsem zmínil, ze sportovníh­o hlediska by mohlo jít o „neutrální skupinu“. Hlavní favorité z Evropy by tím pádem nemuseli na půdu jiného ze silných celků, svých přímých rivalů. Myslím, že by jim to taky vyhovovalo.

Místo v kvalifikac­i získalo Česko na Eurobasket­u v září, kandidatur­y se musely podat do 12. listopadu. Co to obnášelo?

Nejdůležit­ější bylo zajištění podmínek našeho „bidu“, který jsme poslali na FIBA; v tom hlavní penzum práce odvedl předseda federace Miroslav Jansta. Vlastní realizace by se rozeběhla okamžitě ve chvíli, kdy bychom pořadatels­tví dostali. Hrál by nám do karet i fakt, že jsme v minulosti už pořádali hodně velkých akcí, třeba i v O2 areně. Znalosti ohledně toho, kam sáhnout a co dělat, určitě máme.

Dá se po bombovém útoku v Istanbulu říci, že Turecko může být najednou ze hry?

Měli jsme v úterý jednání na výboru a hovořilo se i o tomhle. Ale těžko předjímat, jaký to bude mít vliv: je leden, olympijská kvalifikac­e se koná

České eso

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia