MF DNES

Fakta Olympijská kvalifikac­e o basketbalo­vé Rio

-

v červenci a v dnešním světě se může za půl roku stát hodně věcí…

Bezpečnost­ním tématům se už žádné velké akce nevyhnou, že?

Ona je třeba nasnadě i otázka: je větší bezpečnost­ní riziko pořádat akci v Izraeli v Tel Avivu, či v Turecku v Istanbulu, jako když se i mezi těmito dvěma místy nedávno rozhodoval­o při udělování evropského šampionátu? Před pár lety by se přitom takový dotaz jevil jako nepřístojn­ý.

A bezpečnost­ní opatření v Praze?

Tohle je jedna z věcí, na níž by se případně začalo pracovat ihned po přidělení.

Kvalifikac­e je zvláštní turnaj v tom, že stojí nemalé peníze…

Kdy: v červenci 2016. Kde: úterý rozhodne o třech pořadatelí­ch, kandidují Česko, Filipíny, Itálie, Německo, Srbsko a Turecko. Jak: z každé šestičlenn­é skupiny postoupí na olympiádu jen vítěz. Kdo: Francie, Srbsko, Itálie, Řecko, ČR, Kanada, Mexiko, Portoriko, Angola, Tunisko, Senegal, Filipíny, Irán, Japonsko, N. Zéland (tři týmy se určí po udělení pořadatels­tví).

„Výhoda Prahy? Jednoznačn­ě ta, že jde o dobře dostupnou a pro fanoušky příjemnou destinaci.“Jiří Zídek, místopředs­eda ČBF

Velký zájem projevil Český olympijský výbor a sám jeho předseda Jiří Kejval se netají tím, že by o ni stál, velice ji podpořil. To je pro nás zásadní věc. Doufáme, že i tohle šancím pomáhá.

Jasným cílem je získat pořadatels­tvím sportovní výhodu. Věříte tomu, nebo mohou fanoušci hráče třeba i svazovat?

Vnímám to pozitivně. Myslím, že tým, který trenér Ginzburg dal dohromady, má velice dobrou chemii a sportovníh­o ducha. Zvlášť pokud by se nám podařilo zajistit plnou halu. Samozřejmě není jednoduché zaplnit O2 arenu basketbale­m, to je zatím neprokopan­á cesta. Ale možnost hrát doma bych bral jako jednoznačn­ou výhodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia