MF DNES

A dál? Jandačova éra se pomalu rozbíhá

-

dva obrovské vrcholy: začne v září Světovým pohárem v Kanadě. Tedy akcí, jež ožívá po dlouhých 12 letech. No a v únoru 2018 se koná zimní olympiáda v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu; přesně dvacet let od Nagana a navíc v sousední zemi...

Ale postupně: jaké mají být klíčové záležitost­i éry Josefa Jandače?

Zkusit Jágra. Hned v den zvolení Jandač řekl: „Nevím, jestli se tomu dá říkat přemlouván­í, ale spíš se ho zeptám, jak přesně myslel rozhodnutí skončit v národním týmu.“Ano, při současné formě JJ se nabízí, aby jej kouč JJ oslovil pro Světový pohár v Torontu. Byť nejslavněj­ší z Čechů v NHL ohlásil loni v Praze definitivn­í konec reprezenta­ční kariéry, s nadsázkou lze tvrdit: „Do žen, melounů a Jágra nevidíš.“Jágr se již z „reprezenta­čního důchodu“několikrát vrátil; do zámoří brzy zamíří současní (a asi i budoucí) členové realizační­ho týmu Kalous se Špačkem. Mít, či nemít Jágra na soupisce není jednoduché rozhodnutí hlavně kvůli tomu, jakou roli mu přisoudit. Jandač tak začne zostra.

Vybrat elitu pro Toronto. Do 1. března musí účastníci Světového poháru ohlásit 16 jmen včetně dvou gólmanů – vybírat z nejlepších je sice příjemné, zároveň to však skýtá mnoho otázek. Chce kouč Jágra a kam? Kývne na to brzy 44letý veterán? A dál: koho mít jako jedničku v brance? Jsou tu osvědčený Pavelec, ale i rozjetý mladík Mrázek, další muž z NHL Neuvirth... Nebo sáhnout do Evropy po Salákovi či Kovářovi? Tím nic nekončí: povolat veterány, či víc vsadit na budoucnost a zkusit Nestrašila, Pastrňáka? Na posledním Světovém poháru se Česku tleskalo po slavné (byť v prodlou- je datum, dokdy musí Jandač a spol. určit prvních 16 hráčů pro Světový pohár. dnů zbývá do olympiády v Jižní Koreji, plánovanéh­o vrcholu Jandačovy éry. žení prohrané) semifinálo­vé bitvě s domácími. Aby na to Jandač navázal, musí pro postup ze skupiny předčit buď Kanadu, či USA!

Hledat evropské jádro. Začíná se to dít v probíhajíc­í Euro Hockey Tour tým vedený Vladimírem Vůjtkem (a s asistentem Jandačem) se snaží opakovaně sázet na podobná jména, šanci dostávají třeba plzeňský mladík Kubalík či zástupci rozjeté Mladé Boleslavi... Vzhledem k tomu, že pro světové šampionáty je „evropská kostra“stále nutná, je i toto úkolem nového kouče a jeho štábu. V tomto směru by se mělo cílit na mladší, perspektiv­ní.

Uspět na olympiádě. Rok 2018 = rok zimních her. A pozor, Jandač může zažít zvláštní situaci: NHL se stále nerozhodla, zda své hvězdy do Jižní Koreje (ne)pustí. „Finální verdikt padne do jednoho roku,“uvedl loni v listopadu komisionář ligy Gary Bettman. Kdy přesně, to se neví: „Bylo by možná praktické dát si deadline do přesného data, ale není třeba máme čas.“V případě, že zámořští hráči budou volní, nastane situace á la Světový pohár, tedy hledání mixu mezi zkušenostm­i a mládím, mezi NHL a druhou stranou Atlantiku. Pokud by však poprvé od Nagana 1998 borci z NHL povolení nedostali, byl by o to důležitějš­í předchozí bod; Jandač a spol. by na nejprestiž­nější turnaj najednou museli jen s těmi, kteří zrovna budou působit v Evropě.

Velké úkoly, velké možnosti, velké výzvy... Vzhledem k tomu, že „oťukávání“Jágra se pravděpodo­bně rozběhne co nejdříve, a dokonce už 1. března padne první velké rozhodnutí, platí: Jandačova éra pomalu, ale jistě začíná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia