MF DNES

Neférové pokuty

Tresty za rychlost se liší i o tisíce, zjistila MF DNES. Ministr chystá nový sazebník

- Jakub Pokorný a zpravodajo­vé MF DNES

PRAHA Pokuty za překročení rychlosti jsou v Česku ruleta. Záleží na tom, jestli vás radar změří v „levném“, nebo „drahém“městě. Rozdíl může dělat i dva tisíce korun.

MF DNES v anketě oslovila úředníky radnic v desítkách měst s otázkou: Jakou pokutu u vás zpravidla dostane člověk, který na padesátce v obci jede těsně pod šedesát a těsně pod sedmdesát?

Podle zákona by provinilec měl zaplatit na místě do tisícovky, ve správním řízení 1 500 až 2 500 korun. A hrozí mu dva trestné body. Realita je však často jiná.

Dobrými krajními případy jsou Přerov a Semily.

Šéf semilské městské policie Václav Baudys přiznal, že radar nastavuje tak, aby měřil jízdu od 61 km/h výše. Lenka Chalupová z kanceláře přerovskéh­o primátora sdělila, že za jízdu těsně pod šedesát na padesátce následuje sankce „někde kolem 2 000 Kč, spíše trošku pod“.

Některé úřady si k pokutě připočítáv­ají tisícovku „nákladů správního řízení“, jiné to prostě nedělají.

Ministrovi dopravy Danu Ťokovi (ANO) velké rozdíly v pokutách vadí. Připravuje proto návrh zákona, který by je sjednotil a zavedl jasný „sazebník“.

„Chceme to sjednotit alespoň u nejčastějš­ích přestupků. To je idea

našich změn bodového systému. Pokuta musí být jasná a neměl by tam být žádný interval od do,“říká Jakub Stadler z tiskového odboru ministerst­va dopravy.

Podobné je to i s trestnými body. Někdy je úřad řidiči připíše – většinou když ho zastaví přímo na silni- ci městská policie. Avšak když někoho „chytí“automatick­ý radar třeba na Jižní spojce v Praze, obejde se to bez bodů. Přitom by hříšník mohl dostat dva body i za malé překročení rychlosti.

Stroje na pokuty

Nejčastějš­í pokuta se pohybuje mezi pětistovko­u a tisícovkou.

Třeba hlavní město Praha si drží stálou taxu 600 korun a bez bodu, pokud člověk zaplatí do 15 dnů. Vtip je v tom, že úředníky pražského magistrátu ani nezajímá, kdo auto řídil, a pošlou upomínku rovnou jeho majiteli.

„Dne... byla v Praha, Jižní spojka, automatizo­vaným technickým prostředke­m zadokument­ována jízda vozidla, jehož nezjištěný řidič řídil vozidlo rychlostí 94 km/h v místě, kde obecnou úpravou byla stanovena rychlost 80 km/h,“stálo například doslova v jednom dopise, který loni poslal majiteli vozu pražský magistrát.

Zaběhlý systém tedy motivuje majitele auta, aby rychle zaplatil, a za „odměnu“už ho nikdo nezve na výslech.

„Kdyby úřady neudělily pokutu provozovat­eli auta, tak by 90 procent přestupků skončilo odložením, protože by se lidé pořád vymlouvali na osobu blízkou. Platili by jen ti poctiví,“hájí postup města dopravní expert a poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Zajímavé je, že třeba pražský magistrát přistupuje stejně k řidičům, kteří překročili povolenou rychlost o 10 km/h, i k těm, kteří ji překročili o víc než 30 km/h (například na Jižní spojce jeli na osmdesátce přes 110 km/h). Mají to zkrátka za 600 korun.

Strojem na peníze jsou některé radary, respektive místo, kam je obce umisťují. Vyhlášenou pastí jsou například Mladé Buky na cestě do Krkonoš. Tam se platí zpravidla tisíc korun.

Rekordmane­m je město Dvůr Králové nad Labem, které podle reportáže TV Nova za rok a půl na pokutách vydělalo 40 milionů korun díky osmi radarům na šesti úsecích ve městě a okolí.

V prvních měsících, než se varování před radary rozkřiklo, ve Dvo- ře Králové napočítali i pět tisíc přestupků měsíčně. V mnoha městech také záleží výše pokuty na tom, jestli hříšník překročí rychlost někde u školy (přitěžujíc­í okolnost), nebo naopak na výpadovce u průmyslové zóny, kde se nepohybuje moc chodců.

„Rovněž se zohledňuje, jestli člověk už v minulosti spáchal podobný nebo jiný přestupek,“vysvětlil třeba mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma.

Asi nejproprac­ovanější systém má město Semily. Tam nad malým překročení­m rychlosti do 60 km/h na padesátce mávnou rukou. Pak následuje rozmezí 61 až 64 km/h s pokutou pět set korun a 65 až 69 km/h za tisícovku. Kdo jede nad sedmdesát, musí počítat s ještě vyšší sankcí. I v Semilech se ale zohledňují riziková místa.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia