MF DNES

Nové kmotry „nové“ODS

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

OSTRAVA Na první pohled to vypadá, jako by se dvě nejsilnějš­í pravicové strany v Česku rozhodly zaujmout voliče stejným „trikem“: postavit k předsedovi do vedení ženy.

Zatímco šéf TOP 09 Miroslav Kalousek předem veřejně oznámil, kdo jsou jeho favoritky, v ODS byl nástup žen do předsednic­tva trochu překvapení­m.

Předseda Petr Fiala neměl o víkendovém kongresu ODS v Ostravě nejmenší problém obhájit svůj post. Už další volba měla nečekaný výsledek. První místopředs­eda Jan Zahradil, známá a výrazná tvář občanských demokratů v posledních dvou dekádách, padl už v prvním kole. Na jeho místo si delegáti vybrali pražskou političku Aleksandru Udženiju.

Do vedení ODS se posléze dostala ještě starostka severočesk­ých Obrnic Drahomíra Miklošová. „A jde to i bez kvót,“pronesl Petr Fiala, kterému se tak splnilo přání mít ve vedení strany alespoň jednu ženu.

Hledal se zlý muž

Někteří straníci, kteří chtěli vedle akademika Fialy postavit někoho, kdo by do politiky ODS přinesl poněkud ráznější tón, teď doufají, že to splní Udženija. „Hledal se sice zlý muž, ale myslím si, že Aleksandra může tuhle roli také zvládnout,“pronesl na adresu dosud spíše komunální političky jeden z delegátů.

„Dříve tu různí zlí mužové ODS byli a ne vždy pracovali pro předsedu, takže toto můj případ rozhodně nebude,“říká Udženija, jejíž pražské politické začátky sahají do éry Pavla Béma a jíž její kritici s oblibou připomínaj­í, že má vilu v chorvatské­m Zadaru, v těsné blízkosti vily lobbisty Romana Janouška.

„Sousedy si člověk nevybírá,“ říká k tomu Udženija, které se přes všechny výhrady daří profilovat se coby představit­elka nové ODS. Pomáhá jí k tomu, že je spojena s érou primátora Bohuslava Svobody, během níž se se starými, „kmotrovský­mi“pořádky v ODS (alespoň navenek) bojovalo.

Udženija a starostka Miklošová tak dnes mají ve vedení reprezento­vat to, na co bude strana sázet v nejbližšíc­h volbách – už ne na zasloužilé politické matadory politiky, ale na nové tváře z řad starostů a komunálníc­h politiků. Právě mezi nimi povstali lídři pro krajské volby, které dají na podzim první relevantní odpověď na otázku, zda se ODS pomalu vrací, nebo dál stagnuje.

„Nebyl to návod, který bychom krajům dávali, spíše to vyplynulo ze situace – už nemáme hejtmany, a proto se sáhlo o tu úroveň níž, která nám zůstala – do obcí. Navíc se ukázalo, že právě naši úspěšní starostové mají uvnitř strany autoritu a straníci je za lídry kandidátek chtějí,“popisoval strategii Jan Zahradil.

Martin Kupka, který se mezi místopředs­edy udržel, to vidí podobně. „Ti lidé, které máme jako lídry kandidátek, prokázali, že jim lidé věří, a to i v době, kdy je na tom ODS špatně. Stačí se ale podívat do Kadaně, Litomyšle, to jsou místa, která se rozvíjejí, a jsou u toho naši lidé,“říká Kupka, který sám jako starosta Líbeznic bude usilovat o post hejtmana ve středních Čechách. Starosta Kadaně Jiří Kulhánek či místostaro­sta Litomyšle Michal Kortiš by měli být rovněž lídry ve svých krajích.

Sázka na starosty je podle sociologa Jana Herzmanna správná. „V minulosti to byli akademici, ředitelé nemocnic, ale mám pocit, že tato zásobárna je trochu vyčerpaná. Kdo z těchto lidí do politiky chtěl, tak už v ní v zásadě je. A skoro mi připadá, že už není kam jinam sáhnout než mezi ty starosty,“říká Herzmann.

Jedinou výjimkou na kandidátká­ch ODS tak zjevně bude bývalý policejní prezident Martin Červíček. Občanští demokraté jej vítají za hlasitého aplausu, chtějí v tom totiž vidět potvrzení svého úspěchu – kdy se někdo vzdal své práce a spojil svou budoucnost s ODS?

ODS bude po ostravském kongresu hledat cestu zpět na vrchol s obměněným vedením.

 ??  ??
 ?? Kometa Aleksandra Udženija z pražské ODS v sobotu nečekaně „svrhla“z postu stranické dvojky Jana Zahradila.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Kometa Aleksandra Udženija z pražské ODS v sobotu nečekaně „svrhla“z postu stranické dvojky Jana Zahradila. Foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia