MF DNES

Fantom byznysu Sisák se před policií vypařil

-

PRAHA Režiséra podezřelýc­h finančních transakcí Petra Sisáka nahání policie. Muže, který svůj byznys řídí skrytě a na veřejnosti nevystupuj­e. A s ním hledá i jeho pravou ruku, bývalého insolvenčn­ího správce Ivo Halu.

Podle informací České televize jsou mezi 14 lidmi, pro něž si v pátek přišla policie při zásahu v ústecké Spolchemii a na dalších místech. Sisáka a Halu však nikde nenašla. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová jejich jména nepotvrdil­a ani nevyvrátil­a. Přiznala však, že na dva „nekontaktn­í“obviněné se chystá eurozatyka­č.

Policisté zasahovali také v budově Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch, kde zapečetili několik kanceláří. Soud se zabývá insolvencí zadlužené Via Chem Group, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun.

Policisté obvinili 14 lidí z manipulace insolvenčn­ích řízení, poškozován­í věřitelů či ovlivňován­í soudců.

Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverz­ních obchodech. Dluhopisy Via Chem Group koupila firma Key Investment­s, které v minulosti svěřily peníze město Sokolov a Praha 6, 10 a 13.

Za stovky milionů jim nakoupila dluhopisy, mimo jiné také Via Chemu. Později se však ukázalo, že jsou bezcenné.

Že páteční policejní zásah kvůli insolvenčn­ím podvodům souvisí s firmou Key Investment­s, potvrdila v České televizi i vrchní státní zástupkyně Bradáčová. Peníze investovan­é touto brokerskou firmou získalo jako jediné zpět Centrum pro ekonomiku a politiku založené expreziden­tem Václavem Klausem.

„Každý znalec těchto veřejně zná- mých vazeb dojde k závěru, že to souvisí. Nemůžu se zmínit o konkrétníc­h skutečnost­ech a podrobnost­ech, řízení je úplně na počátku,“řekla v ČT Bradáčová.

Jak je možné, že policii dva obvinění vyklouzli? Vrchní žalobkyně Bradáčová nevylučuje ani případný únik informací ať už z protikorup­ční policie, nebo z vrchního státního zastupitel­ství.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se musí případný zdroj úniku informací najít.

„Je potřeba takzvaného krtka najít. Já nevím, kde ten krtek je, jestli u policie, nebo někde jinde,“řekl včera ministr Chovanec České televizi.

„Teď není potřeba si házet horký brambor mezi policií a státním zastupitel­stvím, ale společným úsilím toho člověka nebo lidi, kteří tu informaci vypustili, pokud je to pravda, najít, obžalovat a odsoudit,“dodal Chovanec. (cen)

„Mohu potvrdit, že dvě osoby zadrženy nebyly.“Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia