MF DNES

Cena za Ďolíček: 134 milionů Str. 13

Město je krok od koupě stadionu Bohemky. Cena je vyšší než znalecký odhad

- Adam Váchal redaktor MF DNES

VRŠOVICE Vršovičtí klokani napjatě čekají, co bude s Ďolíčkem – kultovním stadionem týmu Bohemians Praha 1905. Posledního června totiž končí fotbalovém­u klubu nájemní smlouva na jeho užívání. Fotbalisté by si tak po jejím vypršení museli hledat nové zázemí.

Podle informací MF DNES je ale vedení metropole doslova krok od toho, aby kultovní pražský stadion koupilo.

„Na magistrátu je již dokonce připraven tisk o koupi, který by měl na radu předložit radní pro majetek. Ten však materiál naopak stáhl z jednání rady,“řekl MF DNES důvěryhodn­ý zdroj, který nechtěl být jmenován.

Radní Libor Hadrava (ANO), kte- rý má majetek v gesci, se k celé záležitost­i zatím odmítá vyjádřit. „Dokud celá věc neprojde radou a následně zastupitel­stvem, nechci o ní mluvit,“řekl MF DNES.

Jeho postup kritizují někteří radní. „Z mého pohledu byl tisk bezdůvodně stažen z rady. Je třeba o věci jednat. Neznamená to, že rada musí koupi automatick­y schválit, ale diskuse je v tomto případě nutná,“říká radní Jan Wolf (Trojkoalic­e), který je fanouškem klubu.

Stejný názor na věc má i náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Podle mě je špatné tento tisk nepředloži­t, když je hotový. Osobně si myslím, že je vše připraveno tak, abychom o koupi Ďolíčku mohli hlasovat ještě na lednovém zastupitel­stvu. Doufám, že ANO najde odvahu s námi koupi stadionu schválit,“říká Dolínek.

Společnost Bohemians Real, kte- rá stadion vlastní, chce Praze Ďolíček prodat za 134 milionů korun. Firma magistrát upozornila, že se jedná o konečný návrh a nižší cena podle ní nepřipadá v úvahu.

Vedení metropole si dalo vypracovat znalecký posudek. Podle něj má Ďolíček cenu 121 milionů korun. Podle informací MF DNES požadu- je Bohemians Real vyšší sumu, aby měla peníze navíc na další výdaje. Například na zaplacení daně z nemovitost­i, která se vyšplhá na téměř 5,4 milionu korun.

Podle Dolínka město koupí Ďolíčku zhodnotí některé své pozemky, které už nyní v bezprostře­dním sousedství stadionu vlastní.

Na opravy je třeba 30 milionů

V případě, že se magistrátu nakonec Ďolíček skutečně podaří získat, bude do něj ale muset nadále investovat. Během následujíc­ích pěti let si bude muset připravit podle posudku 29,5 milionu korun, a to například na opravy tribun a úpravy vchodů. Alespoň část peněz by město mohlo získat z dotací od ministerst­va školství.

Dosud údržbu a modernizac­i stadionu hradil především samotný klub Bohemians Praha 1905. Za po- sledních deset let se jednalo o částku ve výši 53 milionů korun. Z toho 11,8 milionu korun vybrali fanoušci. Tyto investice jdou u drtivé většiny konkurenčn­ích sportovníc­h klubů na účet města.

O prodeji vršovickéh­o stadionu se mluví již několik let. Získat jej naposledy chtěla Praha 10, která v roce 2014 podepsala dokonce s majitelem Bohemians Real smlouvu. Podle ní měla městská část stadion vyměnit za sousední pozemek a k tomu doplatit zhruba 50 milionů korun. To však odmítlo minulé vedení magistrátu v čele s exprimátor­em Tomášem Hudečkem, které nakonec transakci zablokoval­o.

V případě, že město stadion odkoupí, nabízí se teoretická možnost, že jej radnici desáté městské části svěří do správy. Radní se však spíše přiklánějí k tomu, aby stadion spravovalo hlavní město.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Stadion klokanů Za to, aby mohl tým zůstat na domovském stadionu, bojují fanoušci Bohemians Praha 1905 už několik let.
Foto: MAFRA Stadion klokanů Za to, aby mohl tým zůstat na domovském stadionu, bojují fanoušci Bohemians Praha 1905 už několik let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia