MF DNES

Stroj na potíže: duo Sisák & Hala

Tahle operace byla dlouho na spadnutí. Česká justice se snaží rozbít důmyslný stroj na finanční transakce, jež se odehrávají vskrytu, často s posvěcením soudů, těsně za hranou zákona.

- Zuzana Kubátová reportérka MF DNES

Systém, postavený na využívání právních kliček, daňových rájů, kontaktů u soudů a početné armády spolupracu­jících podnikatel­ů a právníků, režírují dva zkušení hráči: Petr Sisák a Ivo Hala. Zatímco Sisák je považován za mozek soustrojí, Hala je důležitý výkonný článek. Také je Sisákovým zaměstnava­telem, Sisák oficiálně pracuje v Halově kanceláři. Sisák podniká vskrytu, úřední sídlo má na Maltě. Hala vlastní vyhledávan­ou pražskou advokátní firmu, léta také působil jako vlivný insolven-ční správce. Až loni o post přišel.

Licenci takzvaného zvláštního správce opravňujíc­í řídit největší bankroty, tedy krachy firem s více než 100miliono­vým obratem či bank, ztratil Hala loni v září. Oprávnění mu odebralo ministerst­vo financí po téměř rok trvající přetahovan­é, protože Hala nedokázal doložit bezpečnost­ní prověrku žádanou nově od zvláštních správců. Několik měsíců nařízení vzdoroval a pokoušel se je zpochybnit, nakonec ministersk­ému tlaku podlehl.

Už tato epizoda dávala tušit, že státu pomalu dochází s tandemem Sisák–Hala trpělivost.

Bankroty a bezcenné dluhopisy

Rukopis obou mužů se objevuje v několika obřích bankrotový­ch kauzách. Hala asistoval například u rozprodeje majetku vytunelova­né záložny MSD, vagonky Heavy Machinery Services (známé pod starším názvem Legios), firmy Falkonida (té určitou dobu patřil fotbalový klub Slavia) či firmy Via Chem Group, jež ovládala podíly ve dvou velkých severočesk­ých chemičkách – Spolchemii a Setuze.

Právě Via Chem je podle dostupných informací hlavním důvodem současného zájmu policie o Sisákovu skupinu. Via Chem patří do Sisákova impéria, stejně jako Spolche- mie, kde spolu s Halou oba do- dnes sedí v dozorčí radě. Via Chem však hlavně patří k firmám zapojeným do jednoho z nejnestyda­tějších útoků na české veřejné rozpočty. Při transakci zastřešené firmou Key Investment­s přišlo několik radnic o stamiliony korun.

Jak se operace odehrála? Firmy Via Chem, Borsay a E Side Property (investor fotbalovéh­o stadionu Slavie v Edenu) vydaly dluhopisy, jež investorům včetně několika radnic prodávala spřátelená firma Key Investment­s. Po čase se ukázalo, že dluhopisy jsou bezcenné, emitenti je nezaplatí, a radnice o peníze přišly. Via Chem Group je od předloňska v úpadku. Insolvenci zprvu řídil Hala, po něm kancelář Vladimíry Jechové Vápeníkové, o níž se mezi lidmi z byznysu mluví jako o Halově sparingpar­tnerce.

Dohled z jihu

Pozornost budí i další Halovy insolvence. Například před rokem prodával pohledávky vytunelova­né záložny MSD. Balík v nominální hodnotě přes 10 miliard získala za půl druhé miliardy firma AB Credit exmanažera PPF Karla Pražáka. „Bylo to maximum, jež jsme mohli získat, prodával jsem transparen­tně,“hájil postup Hala. Přesto lidé z oboru o ceně dodnes pochybují. Jisté je, že věřitelé záložny – hlavním je státní Fond pojištění vkladů, který musel střadatelů­m kampeličky vyplatit přes 12 miliard – dostanou jen zlomek svých peněz.

Při insolvenci vagonky Legios zase Halu obvinila hlavní věřitelská banka VÚB, že umožnil vytunelová­ní zbytku majetku zkrachoval­é firmy. A že majetek přihrává fiktivním věřitelům. Spory provázely i způsob, jakým Hala řídil oddlužení realitní skupiny ECM.

Příznačné je, že řada Halových bankrotů – například Via Chem, Falkonida či Legios – je řízena z českobuděj­ovického soudu. A to jen díky tomu, že krachující firmy těsně před úpadkem změnily formálně sídlo na jih Čech. Třeba Via Chem se usídlil v domě patřícím rodinné firmě Halových.

Přesuny zřejmě nejsou náhodné. Hala je jihočeský rodák, většina místních právníků i soudců patří k jeho známým.

Kolem Sisákova a Halova byznysu se vznášejí ještě další podezření: objevují se indicie, že jsou firmy z jejich sféry zapojeny také do řetězových obchodů se zemědělský­mi či chemickými komoditami a mohou se podílet na daňových podvodech. Přestože se o tom léta mezi lidmi z branže mluví, ani v tomto případě nikdy nikdo žádný jasný důkaz nepřinesl. Jisté je jen to, že Sisák a spol. se podílejí na řadě složitých finančních transakcí, jež se zčásti odehrávají v daňových rájích, takže jsou z Česka obtížně zmapovatel­né.

Finančníka Sisáka, stejně jako další byznysmeny jeho generace – Petra Kellnera, Pavla Tykače či Radovana Vítka – zrodila divoká 90. léta. Začínali na špatně regulované­m kapitá- lovém trhu. Sisák figuroval v kauzách vytunelova­ných litoměřick­ých privatizač­ních fondů a První slezské banky. Byl pravomocně odsouzen za finanční machinace.

MF DNES se oba pokoušela kontaktova­t. Sisák však tradičně s médii nekomuniku­je. A telefon Haly, jindy vstřícnějš­ího, tentokrát zůstává hluchý.

 ??  ??
 ??  ?? Byznysmen Petr Sisák (nahoře) se vyhýbá médiím, nyní se začal úzkostlivě vyhýbat také policii. Ta
podle ČT pátrá i po jeho známém Ivo Ha
lovi (vpravo).
Byznysmen Petr Sisák (nahoře) se vyhýbá médiím, nyní se začal úzkostlivě vyhýbat také policii. Ta podle ČT pátrá i po jeho známém Ivo Ha lovi (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia