MF DNES

Zeman: Stáhněme velvyslanc­e z Norska

-

PRAHA Dosavadní pokusy o vrácení dětí Michalákov­ých, které norský úřad Barneverne­t nabídl přes protesty jejich matky k adopci, podle Miloše Zemana selhaly. „Musíme přitvrdit,“řekl prezident včera v rozhovoru pro Blesk.tv.

„Je to v podstatě únos dětí,“prohlásil Zeman, podle něhož právní pomoc rodičům nabízená českou vládou podle prezidenta nestačí. Kabinet by podle něj měl vést spor u Evropského soudu, podat stížnosti u agentur OSN a Rady Evropy.

Sám Zeman navrhuje odvolat českého velvyslanc­e v Norsku na konzultace. „Je to symbolické gesto, výraz protestu,“řekl prezident.

Velvyslane­c by poté měl být v Praze instruován, aby podnikl v Norsku další protestní akce. Zeman o tom chce jednat s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Podle prezidenta si Česká republika takový krok může dovolit. Přirovnal to k situaci, kdy kvůli jeho výrokům na adresu Řecka Atény stáhly svého velvyslanc­e z Prahy. Zeman připomněl, že sám na protest nepozve norskou velvyslank­yni v Praze na tradiční setkání prezidenta s velvyslanc­i 28. října. „Já jsem vždycky vynikal v podpoře důrazných akcí,“pochválil se prezident.

Dlouhodobá kritika postupu norských úřadů v případu sourozenců Michalákov­ých dostala minulý týden nový impulz. V Česku jitří emoce i odebrání nemocného devítimě- síčního děvčátka české matce a norskému otci. Děvčátko má prý nemocné ledviny a pobývalo v nemocnici. Podle matky norská sociální služba zdůvodnila odebrání děvčát- ka nedostateč­ně rozvinutým kontaktem rodičů s dcerou a špatným vztahem k ní. Matka a otec předtím uvedli, že pokud bude léčba pro dítě náročná a nebude ho zvládat, ukončí ji. Barneverne­t to bral nejspíš jako odmítání léčení, vyplývá z matčina vyjádření.

Díky tomu měla hojnější účast demonstrac­e na podporu Evy Michalákov­é, která se konala v sobotu před norským velvyslane­ctvím v Praze. Organizáto­ři odhadli, že na ni dorazily čtyři stovky lidí. Demonstran­ti si přinesli transparen­ty s nápisy „Vraťte české děti české matce“či „Norsko týrá české děti“. Akce byla součástí řetězu demonstrac­í v různých zemích. Před norskými ambasádami se lidé již sešli v Bratislavě či Vídni. (jkk, cen)

„Já jsem vždycky vynikal v podpoře důrazných akcí.“Miloš Zeman, prezident

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia