MF DNES

Autor slavných písní bojuje s českými úředníky

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Muž, který kdysi pro Petra Nováka otextoval hity Náhrobní kámen, Povídej nebo Klaunovu zpověď, si jediného potomka pořídil až po šedesátce. Ivo Plicka žije se svojí ženou Angelou na Floridě, doufal však, že zázemí získá jeho rodina i v Česku, kde má sám stále trvalé bydliště.

„Chtěli jsme, aby se naše dcera Allison narodila v Praze a začala tam chodit do školy. Obojí nám ale čeští úředníci znemožnili,“lamentuje devětašede­sátiletý světoběžní­k.

Z republiky odjel legálně už v roce 1973, poté co se oženil do Švýcarska. Nějaký čas žil právě tam, pak se mu zalíbilo na Floridě, kde nyní podniká v obchodu s nemovitost­mi. Jeho o 27 let mladší žena mu dělá asistentku.

„Vzhledem k věkovému rozdílu si čeští úředníci možná mysleli, že jde o fingovaný sňatek. To bych ještě chápal, ale těch komplikací, co nám nadrobili, se navršilo už příliš,“rozčiluje se textař.

Vše podle něj začalo už v roce 2007 chybou mezinárodn­í matriky v Brně, kde jeho ženě v oddacím listu zkomolili jméno. Oprava se protáhla a Angela Plicková nemohla bez oddacího listu žádat o trvalý pobyt v Česku. Těhotná tak musela odcestovat do Států.

V roce 2008 získala žena povolení k přechodném­u pobytu v Česku vystavené na pět let. Našla si práci v cestovní kanceláři a čerství rodiče počítali s tím, že se přestěhují a malá Allison začne chodit v Praze do školy. Ministerst­vo vnitra však odmítlo povolení k přechodném­u pobytu prodloužit a úředníci vyzvali Plickovu ženu, aby opustila republiku. „Dceru jsme pak narychlo dostali v USA do slušné privátní školy a já začal pátrat, co se stalo. Čas běžel a nám nezbylo než Allison na Floridě zapsat i do druhé třídy. Teprve loni úředníci přiznali chybu,“zlobí se Plicka.

Ten oslovil i ministra vnitra. Milan Chovanec loni v září připustil, že úředníci Plickovu ženu nesprávně informoval­i. Její povolení k přechodném­u pobytu totiž platilo na neomezenou dobu, jen si po pěti letech měla požádat o pobytovou kartu. Ministerst­vo vnitra se manželům za chybu písemně omluvilo.

Ministr se omluvil

„V současné době není žádný zákonný důvod, který by bránil rodině Plickových pobývat v Česku,“sdělil ministr Chovanec.

Takové vysvětlení však Plicku neuspokoji­lo. Nevzdal se záměru získat pro manželku povolení k trvalému pobytu. O ten může rodinný příslušník občana EU podle zákona žádat po dvou letech nepřetržit­ého pobytu v Česku, jak si Plicka nastudoval. Ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman se už dříve vyjádřil, že pro Angelu Plickovou je šitý na míru pobyt přechodný. Větší část roku totiž pobývá v USA a podmínku nepřetržit­é-

S dcerou ho pobytu v ČR nesplnila. Jeho úřad dal Plickovi nálepku potížisty, který vlastně neví, co chce, a je s ním těžká domluva.

„Štvou mě a budu do toho rejpat dál. Dcera má sice i české občanství a mojí mateřštině rozumí, ale její čeština je už češtinou Američanky. Doufali jsme, že ji dáme do americké školy v Legerově ulici, aby ten přechod zvládla. Já jsem po těžké operaci srdce, a když jsem v Česku, pečují o mě v IKEM. Zrovna před Vánocemi jsem skončil ve špitále. Takže teď požádám o trvalý pobyt pro ženu na základě výjimky z humanitárn­ích důvodů. Kvůli svému zdravotním­u stavu,“naznačuje další strategii Plicka.

Podle něj zákon umožňuje udělit trvalý pobytu tomu, kdo se stará o občana EU. Plickův advokát Jan Vodička nyní podává na ministerst­vo vnitra žádost o přehodnoce­ní situace. Vychází z faktu, že v roce 2013 rodina opustila zemi nedobrovol­ně, kvůli ministersk­é chybě. „Pokud stát donutil Angelu Plickovou odcestovat na Floridu, měl by jí tu dobu započítat jako čas, který trávila v Česku,“míní Vodička.

Kvůli byrokratic­kým ústrkům, kterým čelí jeho rodina, začal textař Ivo Plicka sepisovat petici.

S peticí k prezidento­vi

Ivo Plicka se vedle podnikání vrátil i k psaní textů. Skládá je jak v angličtině pro zpěváky v USA, tak pro české interprety. A pokud se podaří vyřešit autorská práva, pomýšlí u nás i na muzikál a film.

Kromě písní však bohém Picka napsal ještě jeden, méně poetický text: petici, kterou hodlá poslat prezidentu Miloši Zemanovi. Kvůli jejímu podpisu oslovil známé osobnosti. „Mám už třeba podpis režiséra Jiřího Adamce, slíbil mi ho i Petr Janda. Jednám s Mirkem Donutilem a chci oslovit Evu Pilarovou, s níž mám dobré vztahy.“

Ivo Plicka se zároveň netají tím, že tyto kroky dělá už trochu z plezíru. „No a divíte se? Proč bych si měl nechat líbit úřednickou šikanu,“argumentuj­e.

 ?? Ivo Plicka zápasí s českým státem o získání trvalého pobytu pro svoji manželku, Rusku s americkým občanstvím. ??
Ivo Plicka zápasí s českým státem o získání trvalého pobytu pro svoji manželku, Rusku s americkým občanstvím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia