MF DNES

Řešení migrační krize: nová daň na benzin?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

BERLÍN, PRAHA Německo v současné migrační krizi vymyslelo už několik receptů, jak se s ní vyrovnat. Tím nejsporněj­ším bylo zatím letní prohlášení kancléřky Angely Merkelové, že země přijme všechny syrské uprchlíky bez ohledu na to, z které země EU dorazili (neboli bez ohledu na takzvaný dublinský protokol). Nový nápad německého ministra financí má rovněž ambice vyvolat velké diskuse.

Šéf německých financí Wolfgang Schäuble navrhl, aby byla vytvořena zvláštní celounijní daň na benzin, z níž by byly financován­y akce vedoucí k řešení uprchlické krize, především pak ochrana evropských hranic. Uvedl to v rozhovoru pro víkendové vydání listu Süddeutsch­e Zeitung. „Musíme chránit vnější hranice schengensk­ého prostoru. Řešení tohoto problému však nesmí spočívat v omezování stávajícíc­h prostředků,“řekl Schäuble. A dodal, že pokud nelze dodatečné peníze najít ve státním ani v unijním rozpočtu, mohly by podle něj být jejich zdrojem například odvody z každého litru benzinu.

Schäubleho návrh nemá podporu ani v jeho vlastní straně CDU. Místopředs­edkyně strany Julia Klöcknerov­á ho takřka vzápětí odmítla s tím, že není obhajiteln­é, aby lidé odváděli další peníze, když Německo má rekordní daňové příjmy a rozpočtové přebytky.

Proti další dani z pohonných hmot se staví i další významný „hráč“v německé společnost­i, přinejmenš­ím u motoristů – autoklub ADAC. „Nelze hledat jen proto, že nyní je benzin tak levný, důvody k šroubování jeho ceny,“uvedlo sdružení.

Proti Schäubleho nápadu se o víkendu vyslovil i český ministr financí Babiš. „Jeho návrh je nepřijatel- ný. My takovouhle daň nechceme,“řekl ČTK český ministr. Připomněl, že každá unijní země má jiný názor na uprchlíky, jinou imigrační politiku. „Toto fakt není dobrý nápad a my s tím nemůžeme souhlasit,“dodal Babiš. Podle něj by návrh v Evropské unii stejně neprošel, protože veškeré daňové změny musí být přijaté jednomysln­ě.

Ostatně jako by s tím Schäuble počítal: v rozhovoru rovněž řekl, že pokud by s daní nesouhlasi­ly všechny země, nevadil by mu vznik „koalice těch, co chtějí“.

Už vědí, proč hlídat hranice EU

Schäuble připustil, že ke zvýšení německého tlaku na ochranu hranice EU zásadně přispěly silvestrov­ské útoky imigrantů a žadatelů o azyl na ženy v Kolíně nad Rýnem a v dal- ších městech. Za pokračován­í tvrdší politiky německých úřadů po těchto incidentec­h lze považovat i víkendový policejní zásah v Düsseldorf­u nedaleko Kolína. Při rozsáhlé akci na místním hlavním železniční­m nádraží bylo zadrženo 40 lidí, především kvůli podezření z nelegálníh­o pobytu v zemi.

Okolí nádraží má mezi místními přezdívku maghrebská čtvrť, neboť zde působí kriminální skupiny Severoafri­čanů. Zátah se uskutečnil jen několik dní poté, co policie uvedla, že v jejím hledáčku je kvůli organizova­né pouliční kriminalit­ě dlouhodobě asi 2 200 lidí, převážně přistěhova­lců ze severní Afriky.

Spekuluje se, že se problemati­cká düsseldorf­ská komunita Severoafri­čanů podílela i na okrádání a obtěžování žen v Kolíně nad Rýnem.

„Nelze hledat jen proto, že nyní je benzin tak levný, důvody k šroubování jeho ceny.“Německý autoklub ADAC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia