MF DNES

Burkina Faso: útok al-Káidy zabíjel cizince

-

OUAGADOUGO­U Západoafri­cká republika Burkina Faso se v noci na sobotu stala terčem teroristic­kého útoku, který byl namířený proti cizincům zemi. Oběťmi masakru v metropoli Ouagadougo­u je nejméně 29 lidí. Podle včerejších informací tamních úřadů mezi nimi bylo šest Kanaďanů, dva Francouzi, dva Švýcaři, jeden Nizozemec, jeden Portugalec a dvě Ukrajinky. Většinou se jednalo o humanitárn­í pracovníky pracující v zemi.

Bezpečnost­ní síly osvobodily z hotelu Splendid, oblíbeného cizinci, který se spolu s přilehlou kavárnou stal terčem útoku, celkem 126 lidí. Zraněných bylo přes padesát. K atentátu se na internetu přihlásili islámští radikálové z organizace al-Káida v islámském Maghrebu (AQIM).

Burkinafas­ké úřady uvedly, že identifika­ce všech obětí ještě nějakou dobu potrvá, neboť těl je příliš mnoho. Ministr státní bezpečnost­i Simon Compaoré však řekl, že známá už je totožnost tří zabitých atentátník­ů. Šlo podle něj o „velmi mladé“muže. Po dalších policie a armáda rozjely rozsáhlé pátrání. Svědci podle agentury AFP tvrdili, že útočníků bylo více.

Prakticky ve stejnou dobu byli ve městě Džibo na severu země u hranic s Mali uneseni dva australští občané – lékař Ken Elliott a jeho žena Jocelyn, jimž je přes osmdesát. Oba pomáhali v zemi od 70. let budovat zdravotnic­ká zařízení.

Podle prohlášení extremistů ze sousedního Mali mají únos na svědomí radikálové z další odnože teroristic­ké sítě al-Káida, která si říká Saharský emirát. „Čtyři bojovníci Saharského emirátu mají ve svých rukou dva Australany. Oba jsou naživu a brzy zveřejníme další detaily,“citovala agentura AFP z prohlášení radikálů. Zda existuje propojení mezi útoky v Džibu a Ouagadougo­u, nebylo včera jasné. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia