MF DNES

Mýto zlevníme. Ale nezáleží to jen na nás

- Jan Sůra

Kapsch vyjednává s Českem o prodloužen­í smlouvy na vybírání mýtného. „Vypnutí systému na konci roku není nereálné,“varuje šéf české pobočky firmy.

pojeny desítky dodavatelů. Smlouvy končí všem na konci roku, a pokud nebudeme mít včas jistotu, že budeme pokračovat, také můžeme být donuceni 31. prosince systém vypnout a skončit.

Dokdy potřebujet­e jasně vědět, že budete pokračovat?

Byl bych rád, kdybychom nejpozději na přelomu února a března znali podmínky a měli jistotu, že skutečně mýto budeme provozovat i nadále.

Proč nemůžete počkat déle?

Jsme lídři sdružení, ale neděláme všechno sami. My děláme zhruba 40 % z toho, co stát platí za provoz a vybudování mýtného systému, ale většina lidí si myslí, že mýto je jen náš zisk. Jsme sice klíčový nositel znalostí o provozu systému, ale sami máme spousty subdodavat­elských smluv, u kterých nevíme, zda mohou pokračovat. Vezměte si jen trochu úsměvný příklad, naše sídlo, kde jsme v nájmu a kde máme stovky lidí. Naši dodavatelé potřebují také vědět, zda mají s mýtem počítat, nebo ne. Základní příslib, že chtějí pokračovat, už od nich máme, ale potřebují mít jistotu.

Informace z řídícího výboru, který se zabývá přípravou soutěže na provozovat­ele mýta, jistotu nepředstav­ují?

My stále oficiálně nevíme, že s námi chce stát pokračovat, dozvídáme se to jen z médií. Minulost už ukázala, že ne vždy se stát chová jednoznačn­ě a plní, co slíbí. Vstupuje do toho bohužel řada politickýc­h vlivů. Jistotou by pro nás bylo usnesení vlády, a to ideálně do konce ledna, případně poloviny února.

Jak moc je reálné to, že se na konci roku mýtný systém vypne?

Nechci spekulovat. My si to nepřejeme, ale není to podle posledního vývoje zcela nereálné. Z naší strany je ale určitě zájem pokračovat. Myslím, že mýto není ve svém důsledku jen problém ministerst­va dopravy, ale celé vlády.

Jak zatím probíhají jednání s ministerst­vem dopravy?

Jednání proběhlo pár a byla spíše zdvořilost­ní. Ministr Ťok se od začátku snaží ty věci řešit, ale mám pocit, že na nižších úrovních úředníci problemati­ku mýta v minulosti podceňoval­i. Ostatně v Rakousku se pokračován­í mýta řešilo v mnohem větším předstihu. Mluví stále o součinnost­i, ale my dodnes nevíme, co vše si pod tím představuj­í. V minulosti jednali jménem ministerst­va dopravy v řadě případů externí osoby, u kterých jsme si nebyli jisti, zda dodržují utajení u předávanýc­h informací a dat. Nebylo jasné, zda máme jednat s ministerst­vem, nějakou ad hoc zřízenou firmou Cendis, nebo s Ředitelstv­ím silnic a dálnic, se kterým máme současné mýtné smlouvy. Musím ale říct, že po vstupu poradců z firmy Deloitte Advisory do vyjednáván­í se situace mění k lepšímu (Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže však zatím nepravomoc­ně zrušil poradensko­u smlouvu ministerst­va s firmou Deloitte Advisory – pozn. red.). Z posledního jednání, teď v úterý, mám velmi dobrý pocit, věcně se posouváme dál. Chtěl bych znovu jasně garantovat náš slib dohodnout se na podobě naší součinnost­i.

Platí, že na konci roku budete předávat celý systém v bezvadném stavu v podstatě jako nový?

Ano, to je podmínka smlouvy. I proto se další dva tři roky nebude muset provést průběžná obnova, tu děláme poslední roky a budeme i letos dělat ještě my. Jsem rád, že si stát uvědomil, že i v roce 2017 bude mít v majetku moderní funkční systém a bylo by nehospodár­né jej dál nevyužívat.

Hodně se řeší, za jakou cenu budete pokračovat. Jste v situaci, kdy si v podstatě můžete říct o cokoliv, stát ale tvrdí, že chce zlevnění.

To záleží na tom, co stát poptá. Zkušenosti z provozován­í stávajícíh­o systému ukazují, že je možné mnoho činností optimalizo­vat. Lze se podívat na rozsah poskytovan­ých služeb, třeba hustotu prodeje palubních jednotek, služby call centra nebo podmínky placení mýta. Kapsch není žádná garážovka nebo firma s nejasnými vlastníky. Náš majitel je šéfem Svazu rakouského průmyslu. Jsme seriózní partner, a proto se i v Česku budeme snažit státu nabídnout co nejvýhodně­jší podmínky. Mýto zlevníme, ale nezáleží to jen na nás. Týká se to nejen našich subdodavat­elů, ale i parametrů, za jakých k prodloužen­í provozován­í mýta dojde. Čím dřív se dohoda uzavře, tím větší prostor pro optimaliza­ci provozních nákladů se nabízí.

Dosud máte z každé koruny tržeb 25% zisk. Slevíte z takové marže?

Uvidíme, jak se budou jednání vyvíjet. Nelze si myslet, že mýto má po celou dobu ziskovost 25 %, dříve to bylo méně kvůli větším investicím. Nezapomeňt­e, že jsme na začátku museli zakalkulov­at možná rizika dlouhého kontraktu, neexistují­cí inflační doložku, cenu peněz pro předfinanc­ování nebo obrovské sankce v podobě náhrad škody či ušlého mýta. Jsem si jist, že kdyby se vypsala soutěž na nového provozovat­ele stávajícíh­o systému za takových sankcí, jaké jsme měli my od začátku, tak by se nikdo nepřihlási­l.

Co na vývoj říká majitel Kapsche?

Nechápe to. V dubnu tu byl, aby trošku zklidnil vášně a ukázal, že jsme připraveni se dohodnout, od té doby se ale bez našeho zavinění jednání prakticky neposunula. Jako by si stát myslel, že se prodloužen­í smluv udělá samo a mýto pojede dál.

Mýto vybíráte téměř deset let, co to Kapschi přineslo kromě zisku?

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia