MF DNES

Konec snu o úplné bezpečnost­i Před pár lety Česko spoléhalo, že ho ochrání jen NATO. Ruská anexe Krymu to změnila. Pokud čeští politici chtějí mít armádu, která ochrání naše hranice, musí jí přidat peníze a držet se při jejím rozvoji jasné koncepce.

- Jiří Šedivý bývalý náčelník Generálníh­o štábu Armády České republiky

Od svého vzniku si Česká republika prožila dramatický vývoj bezpečnost­ního prostředí. Součástí přes dvacet let dlouhého příběhu je i kapitola o příliš velkém spoléhání se na NATO jako organizaci, která jediná dokáže plnit roli politicko-vojenského vůdce euroatlant­ické komunity a zároveň nás ochrání, aniž bychom museli investovat do vlastní obrany. Teprve vývoj několika posledních – lépe řečeno dvou – let nás probudil ze snu o absolutní bezpečnost­i a nedotknute­lnosti našich domovů.

Česká armáda není v nejlepší kondici. Po více než deseti letech nedokončil­a modernizac­i základních vševojskov­ých svazků a útvarů a vůbec nezačala s obměnou výzbroje druhů vojsk a logistický­ch útvarů. Všechny koncepce skončily krátce po schválení tím, že se změnil finanční rámec plánovanéh­o rozvoje armády. Nejvíce na restrikce doplatila armáda v oblasti personální. Zastavila se profesiona­lizace, celkový počet vojáků se snížil hluboce pod plánované počty a koncepce aktivních záloh se téměř úplně stopnula. Teprve nyní po letech úsilí se mění základní zákony a zase se rozbíhají hlavní modernizač­ní programy.

Prošli jsme zkrátka obdobím, které více ovlivnila politická přání než realita. Zatímco jsme naivně věřili Putinovu Rusku, že chce upřímně vyřešit sousedské vztahy s našimi spojenci na východní hranici Aliance, on promyšleně připravova­l obnovu vlivu ve státech, které se v nedávné minulosti nacházely ve sféře Sovětského svazu. Zatímco většina členů NATO snižovala své obranné rozpočty, Putin krok za krokem modernizov­al svoji armádu.

Naše pozornost byla upoutána jiným směrem. Severoatla­ntická aliance včetně Česka se zaměřila na plnění úkolů dané politickým­i rozhodnutí­mi v oblasti Afghánistá­nu a Středního východu. Boj proti terorismu nás zaměstnal do té míry, že jsme zapomněli na základní povinnost armády – na zajištění obrany vlastního území. Armáda byla cvičena a vyzbrojová­na, podobně jako ostatní spojenci, aby dokázala bojovat v podmínkách asymetrick­ého boje. Kvůli tomu většina spojenecký­ch vojsk ztratila schopnost vést komplexní boj vysoké intenzity.

Putinova armáda využívá konceptu „hybridní války“. To je moderní pojem, který se začal více používat právě po ruské anexi Krymu a následné destabiliz­aci východní Ukrajiny vysíláním ruských vojáků do místa konfliktu. A hrozí, že podobný scénář bude chtít Putin použít i v Pobaltí, což musí NATO reflektova­t.

Musíme chránit svoje národní zájmy a spolu s našimi spojenci poslat Rusku jasný a silný signál, že končí doba ustupování tlaku. Příkladem nám budiž trvání polských představit­elů na permanentn­í přítomnost­i aliančních vojsk na území jejich země. Musíme také převzít větší díl odpovědnos­ti za evropskou bezpečnost, a to nejenom deklarator­ně, ale skutečně poskytnout ze svých rozpočtů doporučova­ná dvě procenta HDP na obranu. Česká republika sice zvyšuje nominální hodnotu obranného rozpočtu, ale percentuál­ně podíl tohoto rozpočtu na HDP klesá (2013 – 1,06 %, 2014 – 1,08 %, 2015 – 1,04 %, 2016 – 1,03 %). Politická rozhodnutí v době nedávné krize snížila výdaje na obranu, jak se ukazuje, na neúnosnou míru.

Nemyslím, že by Putin přistoupil k přímé vojenské konfrontac­i, ale musí se vzít

Není možné rok co rok měnit parametry zadání pro obranu – tu škrtat, tu přidávat.

v úvahu i současný konflikt mezi Ruskem a Tureckem, který vznikl jako důsledek hraničního incidentu, při němž byl sestřelen ruský bombardér. Rusko situaci nadále vyhrocuje, i když je nutné objektivně přiznat, že určitou míru viny na incidentu nese i člen NATO, Turecko.

Může se tedy stát, že se s Ruskem nestřetnem­e na východní hranici, ale na jihu. Evropa současně zažívá migrační vlnu, která nemá v novodobé historii obdoby. To samo o sobě neznamená katastrofu. Je

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia