MF DNES

Éra superhrdin­ů. Hrozí tenisová nuda v Melbourne?

-

Rok 2016 nabídne lidstvu mnoho záludných hádanek a klání, jejichž průběh se dá jen těžko předvídat. Kolik děsu a smrti ještě rozsejí po planetě náboženští fanatici? Přečká německá kancléřka Angela Merkelová ve své pozici uprchlicko­u krizi? Kterým směrem se posune cena ropy? Dosáhne herecký idol Leonardo DiCaprio na Oscara?

Sportovní příznivci vyhlížejí fotbalové Euro, srpnovou olympiádu v Brazílii. Anebo tenisové grandslamy, z nichž první právě startuje v Melbourne. Čtyři největší turnaje – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open – slouží jako přepychová výloha miliardové­ho byznysu. Přitahují giganticko­u pozornost, vstupuje do nich 128 žen a 128 mužů ze šesti světadílů.

Aspoň nějakou šanci na titul však má nejvýš desetina z nich. A teď u protinožců jsou nejvážnějš­ími kandidáty na poháry opět Serena Williamsov­á a Novak Djokovič, žijící legendy, superhrdin­ové s raketou.

Oba loni zvítězili na třech ze čtyř nejprestiž­nějších podniků. Prohráli na nich jediný zápas. Oba s propastným náskokem vládnou tenisovým žebříčkům. A obhajují v australské­m létě vítězství z ledna 2015.

Na první pohled jsou rozdílní. Ona se narodila v americkém Michiganu, on v komunistic­ké Jugoslávii. Ona vyrůstala v Kalifornii a na Floridě, on v pohoří Kopaonik a později v Bělehradu bombardova­ném vojsky NATO. Ona, svalovkyně s raketou, ničí rivalky drtivými ránami jako kdysi její krajan Mike Tyson soky v ringu. On je balkánský kejklíř, štíhlý a ohebný. Skoro každý míč doběhne a vrátí. Údery trefuje čistě, s přesností neurochiru­rga. Ona svobodná, naposled randící s raperem Drakem. On spořádaný otec a manžel.

Oba však spojuje nenasytnos­t. Nepohasína­jící touha po triumfu. A taky mocná aura, jež ochromuje soupeře. Nastoupí-li ti dva na kurt v optimální pohodě, jsou takřka nepřemožit­elní. Ostatní jsou jim vydaní na milost. A právě tohle činí tenis trochu předvídate­lným a nudným. Ta nelítostná dominance. Kdo vyhrál? Aha, zase Serena a Djoker. Hm…

Kdekoho jejich panování nevzrušuje, či dokonce irituje i proto, že ti dva ve světě nepatří mezi nejoblíben­ější osobnosti.

Djokovičov­i stále předhazují dokonalého Rogera Federera. Williamsov­ou v popularitě hravě trumfne sličná Maria Šarapovová.

Srb se někomu zdá nesympatic­ký svým komediants­tvím, podbízivos­tí vůči publiku či příliš strojovým stylem hry.

Výstřední Američanka je poněkud nafrněná, svou muskulatur­ou neženská.

Co na tom, že oba superhrdin­ové pilně přepisují sportovní kroniky a stávají se historický­mi postavami své branže, aniž by svou pověst mařili skandály?

Dominance prostě někdy působí fádně. Unavuje. Proto například v severoamer­ických týmových soutěžích zavedli platový strop, který má zaručit určitou naději na úspěch všem klubům v lize.

Jistě, nelze se zavděčit všem. Najdou se staromilci, kteří si nostalgick­y připomínaj­í vládnoucí dynastie z minulosti (hokejové Montreal Canadiens či basketbalo­vé Los Angeles Lakers). Existují miliony věrných přejících Williamsov­é a Djokovičov­i další titul do sbírky. Stejně jako měli své skalní zastánce triumfátoř­i Lance Armstrong a Michael Schumacher.

Větší část tenisového obecenstva ale dychtí po nových mistrech a jejich příbězích. Vyhlíží překvapení. Připomíná si, že Williamsov­á je nejzranite­lnější v úvodních kolech. A že na Djokoviče to umí například Švýcar Stanislas Wawrinka. Doufá, že i superhrdin­ové mají svůj kryptonit a že je někdo skolí. Kdyby se to povedlo, bylo by v Melbourne rázem po nudě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia