MF DNES

Napětí roste od rybářů přes malíře k lyžařům

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hana Prošková, která stvořila tandem policisty Vašátka a malíře Horáce, patřila spolu s Evou Kačírkovou ke královnám české detektivky. Počínaje Měsícem s dýmkou z 60. let se její příhody dvou detektivů vracely před kameru, včetně nynějšího Případu pro lyžaře, kde je už před lety pod názvem Zvláštní případ ztvárnili Radovan Lukavský a Josef Kemr, nebo v Zrcadle nenávisti, kdy je vystřídali Rudolf Hrušínský a Jiří Bartoška.

Z léta do zimy

Ani nynější sestava Viktora Preisse a Davida Matáska není úplně nová, sešli se už roku 2013 v Případu pro rybáře, kde Vašátko s Horácem hledali vraha stopařky. A byť jejich starosvěts­ky vybranému souručenst­ví u vody či nad vínem by slušelo spíše retro, vzájemná souhra i vypravěčsk­é napětí se zvyšují díl od dílu. Nebo prostě jen komorní zločiny pro dva přátele nabízejí stále vítanější alternativ­u k nynější převaze krimiseriá­lů s profesioná­lními týmy či s akčním obalem.

Každý milovník detektivní klasiky potvrdí, že není nad záhadné soukromé vraždění, bez berliček organizova­ného zločinu, a nad jiskření v tandemu, ať jej tvoří Sherlock Holmes s doktorem Watsonem, nebo věcný kriminalis­ta Vašátko s přecit-

Případ pro lyžaře livělým umělcem Horácem. Navíc, ač předlohu, scénář i režii zastupují výhradně ženy, výsledek až překvapivě ctí mužské vidění světa; nehraje se ufňukané „holčičí“melodrama, přestože budování atmosféry tu vítězí nad výbušnou akcí.

Premiérový Případ pro malíře vznikl podle předlohy nazvané Černé jako smola a vyzařuje neuspěchan­ou náladu léta včetně prvků několikaná­sobné romance a jazzových melodií v zahradní restauraci. Tady je dost času na stesk i žerty, na domovnicko­u epizodku i herecky odstíněné nositele falešných stop v čele s Vandou Hybnerovou.

Detektivky, v nichž amatér leckdy předčí profesioná­la, mají věčné kouzlo. I v Případu pro malíře, jejž ČT uvedla včera, a v Případu pro lyžaře, který vysílá příští neděli.

Anglosaská šťáva

Ale ještě účinnější atmosférou dýchá zasněžená horská chata v předvečer Vánoc, kde se odehraje příští epizoda, Případ pro lyžaře. V podstatě modelový psychothri­ller, který svede na jedno izolované místo nesnesitel­ného tyrana a celou skupinu osob s pádným motivem pro jeho odstranění, našel potřebné inscenační postupy, aby kolem svátečního stolu stupňoval směs dusna a trapna. Přezíravá urážlivá šikana, jíž David Prachař v roli oběti častuje celé okolí včetně bývalé i současné ženy a zejména svého synka, přenáší bolestné intimity jedné rodiny na zbylé hosty o to tísnivěji, že Matyáš Svoboda v trpitelské dětské roli vzbuzuje opravdu silný ochranitel­ský soucit smíšený s bezmocí. V tak vypjaté rozehrávce postraší každý rampouch, každičký zvuk.

Případ pro lyžaře může diváky neznalé předlohy zaskočit, jelikož Prošková tu porušila jedno ze základních pravidel detektivky, nicméně o vraha jde nakonec méně než o vývoj vztahu Vašátka s Horácem. A byť oba leckdy působí jako z jiných časů, třebaže tvůrci posunuli děj na moderní sjezdovky a do éry internetu, je milé zase jednou potkat hrdiny, kteří se vzájemně až do krve hádají, ironizují a přebíjejí, leč výhradně na půdě zdvořilého vykání. Což solidní, ale usedle domácké detektivce dodává příjemně anglosasko­u šťávu.

Případ pro malíře Případ pro lyžaře Česká televize, režie Lucie Bělohradsk­á, předloha Hana Prošková, hrají Viktor Preiss, David Matásek, Vanda Hybnerová

 ?? David Matásek hraje malíře, který na horách pomáhá s vyšetřován­ím vraždy arogantníh­o filmového režiséra. ??
David Matásek hraje malíře, který na horách pomáhá s vyšetřován­ím vraždy arogantníh­o filmového režiséra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia