MF DNES

Mistra zaujala moje prababička

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Od narození jednoho z nejvíce ceněných českých sochařů a představit­elů stylu art deco Jaroslava Horejce uplyne letos v červnu 130 let. V pražské rodinné Galerii Arthouse Hejtmánek proto nyní představuj­í historicky nejuceleně­jší výstavu stovek jeho děl. Vybrané práce pocházejí především ze soukromé sbírky galeristy Tomáše Hejtmánka, který Horejcovo dílo sbírá už od mládí. Vystavovan­é předměty dokonce často sám restauruje.

Půvabná paní

„Považuji jeho dílo za originální a výjimečné, svým rozsahem a mnohotvárn­ostí srovnateln­é pouze s významnými renesanční­mi umělci. Vždy říkám, že vše, na co Horejc sáhl, se mu dařilo – přes sochařské práce až po obrazy,“vyznává se Hejtmánek.

V minulosti odhalil, že jeho rodina měla k umělci osobní vazbu. „S překvapení­m jsem zjistil, že se Horejc přátelil s mým pradědečke­m, vyhlášeným lázeňským lékařem, který do své luhačovick­é vily zval tehdejší uměleckou smetánku. Z dobové koresponde­nce je patrné, že Horejce patrně zaujala i má prababička, půvabná paní Ryča,“vysvětluje.

Expozice v Galerii Arthouse láká především na netradiční zážitek. Vystavovan­á díla jsou totiž umístěna téměř po celém domě, v růz- ných pokojích i chodbách. Návštěvník se tak může inspirovat i tím, jakým způsobem lze v běžném interiéru propojit prvky staršího umění se současným designem.

V galerii uvidíte třeba podobu sošky, která se udělovala v rámci automobilo­vé soutěže v třicátých letech. Nechybí ani množství děl inspirovan­ých mytologií včetně sošek řecké hrdinky Danaé, bohyně moudrosti a války Athény, Venuše nebo římského boha lásky Cupida.

Hejtmánek se rozhodl do výstavy zakomponov­at i zachované písemnosti a fotografie, které návštěvník­o- vi dokreslí atmosféru tehdejší doby. Horejc stihl za svůj život vytvořit více než tři tisíce uměleckých předmětů. Kromě sochařství se ale nebál ani malby, akvarelů, designu kostýmů, nábytku nebo svítidel. Navrhoval též mince, plakety a pamětní medaile. Pracoval s různými druhy materiálů od skla přes dřevo až po keramiku.

Výstava je otevřena šest dní v týdnu a potrvá do 30. ledna. V úterý můžete navíc navštívit komentovan­é prohlídky, které mají Horejcovo dílo a způsob tvorby přiblížit návštěvník­ovi detailněji.

Repro: Arthouse Hejtmánek

 ?? Arthouse Hejtmánek vystavuje stovky děl slavného představit­ele stylu art deco Jaroslava Horejce. ??
Arthouse Hejtmánek vystavuje stovky děl slavného představit­ele stylu art deco Jaroslava Horejce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia