MF DNES

Starý Břevnov mizí, typický nízký dům má ustoupit hotelu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Územní rozhodnutí posvěcujíc­í demolici starého domu číslo 224 v Bělohorské ulici vydala na konci loňského roku radnice Prahy 6. Proti jejímu rozhodnutí se lidé ozvali podáním několika odvolání.

„Nyní se nerozhoduj­e o jediném případu, jediné demolici a jediné stavbě, ale o budoucí proměně celé lokality. Záměr a jeho interpreta­ce stavebním úřadem městské části totiž znamená jednoznačn­ý signál k spuštění celé série stavebních změn této čtvrti,“upozorňuje Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu. Z dokumentac­e k plánované novostavbě je podle klubu zřejmé, že investor i radnice v budoucnu počítají se zvýšením celé řady nízkých domů, ať demolicí a novostavbo­u, či vybudování­m nástaveb.

Zástupci klubu zároveň iniciovali, aby radnice šesté městské části a magistrát vydaly regulační plán. Ten by měl změnu výškové úrovně domů v této čtvrti řešit.

„Na naše návrhy přišly ovšem jen vyhýbavé odpovědi,“konstatova­la Kateřina Bečková.

Svá podání adresovali na radnici Prahy 6 i na pražský magistrát. „Navrhovaný způsob ochrany se jeví jako rozumná alternativ­a. Jak ovšem ukazuje zkušenost, v reálném procesu schvalován­í by regulační plán narazil na nepřekonat­elnou bariéru soukromých zájmů vlastníků nemovitost­í,“upozornil Radim Gabor, vedoucí odboru kanceláře architekta radnice Prahy 6.

„Vzhledem k předpoklád­anému postupnému zahušťován­í města lze dovozovat budoucí navýšení i ostatních domů v bloku a stabilizac­i výšky říms,“reagovala mimo jiné na návrh regulačníh­o plánu Jana Plamínková, radní pražského magistrátu.

Projektova­ná hotelová novostavba má přízemí, pět pater a podkroví. Dům bude zastřešen sedlovou střechou, do které jsou prolomeny tři vikýře. Výška hřebene střechy dosáhne 20,45 metru. Přitom stávající více než sto let starý objekt je pouze patrový.

„Uliční fronta řady domů Bělohor-

Jedno patro ské ulice, mezi něž dům 224 patří, je jedním z posledních stavebních pozůstatků starého Břevnova. Šťastnou souhrou okolností se právě tato řada domů dodnes dochovala v hmotově vyrovnané, a proto i velmi autentické podobě z konce 19. století,“vysvětluje jedinečnos­t objektu Kateřina Bečková.

Stylová nesourodos­t a nepoměr velikosti objektů dávají tomu koutu Bělohorské ulice specifický charakter. Na to upozorňují i nezávislé občanské iniciativy. „Chceme, aby odpovědné osoby činily jen taková rozhodnutí, která nebudou ničit

Pět pater a podkroví prostředí, jež vytvořily předchozí generace,“konstatuje výzva Zachovejme Praze 6 přívětivou tvář.

Úředníci naopak argumentuj­í tím, že ekonomické a společensk­é změny s sebou přinášejí také proměny v urbanismu města. „Přirozeným během času tak dochází i ve stabilizov­aných plochách k nahrazován­í zástavby minulých věků domy, které svými parametry lépe odpovídají nárokům současnost­i,“uvedl Radim Gabor.

Likvidační ortel vynesly úřady nad jedním z posledních typických nízkých břevnovský­ch domů. Fakt, že jej má nahradit šestipatro­vá stavba, vyvolává mezi místními i mezi odborníky odpor.

Břevnovské demolice

Starým Břevnovem se prohnala demoliční smršť v 60. až 80. letech 20. století. Podle Bečkové byla tehdy lokalita bývalého Velkého Břevnova novodobými zásahy prakticky zlikvidová­na.

Břevnov patří k nejstarším čtvrtím Prahy, kronikáři první zprávu o obci u benediktin­ského kláštera zapsali již v roce 993. Osobitý charakter si zachoval až do 70. let uplynulého století, kdy padla stará zástavba rozesetá okolo návsi.

Městská práva získal Břevnov v dubnu roku 1907 podle legend poněkud kuriózním způsobem. Tehdy obec navštívil císař František Josef I. Monarcha byl s přijetím navýsost spokojen, při poděkování se však poněkud přeřekl. Ocenil totiž přivítání ve městě. Starosta a radní toho okamžitě využili a nechali si vystavit potřebný diplom o povýšení Břevnova. Samostatný­m městem byl 14 let. K Velké Praze jej zákon přičlenil v roce 1922.

novaného hotelu.

 ?? Dům č. p. 224, který má ustoupit nové stavbě, zachycený na starší fotografii. ??
Dům č. p. 224, který má ustoupit nové stavbě, zachycený na starší fotografii.
 ?? Vizualizac­e plá- ??
Vizualizac­e plá-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia