MF DNES

Kauzu Opencard nově dozorují hradečtí žalobci, ne pražští

-

PRAHA Kauzu vzniku projektu Opencard a možných trestních souvislost­í už nedozoruje pražské městské státní zastupitel­ství, ale Krajské státní zastupitel­ství v Hradci Králové. V diskusním pořadu České televize to včera uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že její instituce případ delegovala kvůli podjatosti dosavadní dozorující žalobkyně Dagmar Máchové. „Je logické, že se městská státní zástupkyně cítí být v souvislost­i s tímto prověřován­ím podjatá,“vysvětlila Bradáčová, proč řízení předala do Hradce Králové.

Připomněla také, že pražské vrchní státní zastupitel­ství uložilo na základě zprávy sněmovní vyšetřovac­í komise Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, aby prověřila, zda orgány činné v trestním řízení nepochybil­y v počátku řešení kauzy Opencard. „My se musíme pokusit tu situaci zmapovat od začátku, kdy se tady objevily první informace o možné trestní souvislost­i s Opencard, až do současného stadia, to znamená vedení trestních řízení,“uvedla. Podle ní je potřeba zabývat se například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informován­i o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení. A zda to nevedlo ke zmaření důkazů.

Bradáčová by prý byla ráda, kdyby v tom, zda někdo pochybil, bylo jasno do konce roku.

Karta Opencard, která slouží především jako tramvajenk­a, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Je spojena s řadou problemati­ckých smluv. Projekt doposud stál 1,35 miliardy korun.

V případu Opencard byli doposud odsouzeni jen dva magistrátn­í úředníci, obžalobě čelí též radní, kteří schválili uzavření dalších smluv s vlastníkem práv ke kartě včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Bém v kauze vystupuje jako svědek.

Podle závěrů sněmovní vyšetřovac­í komise policisté a státní zástupkyně chybovali a hlavní část kauzy vyzněla do ztracena. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia