MF DNES

Profil Zdeněk Lukeš

-

Vystudoval architektu­ru na ČVUT. Deset let pracoval v archivu architektu­ry Národního technickéh­o muzea v Praze. Od roku 1990 pracoval na Pražském hradě, kde dodnes působí. Kromě toho učil na PORGU, Vysoké škole umělecko-průmyslové, liberecké fakultě architektu­ry, kde byl i děkanem, a nyní učí na pražské filiálce New York University. Celý život žije na Letné. Je ženatý, má tři děti. hem více namíchané. Všechny vrstvy vedle sebe. Ale dnes už se to mění, protože lidé, kteří mají prestižní zaměstnání, ze sídlišť odcházejí.

Stále se stavějí nové byty. Je to dobře?

Myslím, že ano. Oživí to město, a až jich bude dost, trh se sám zase zredukuje. Co v Praze chybí, je výstavba sociálních bytů. Ty se stavěly vždycky. Za Rakouska-Uherska, za první republiky. Každá čtvrť stavěla obecní domy. A to tu teď chybí.

Čím se Praha v architektu­ře liší od jiných metropolí?

Je naprosto originální v tom, jak se tu právě prolínají různé historické styly. A jak se v centrální části zachoval středověký urbanismus.

Čím je to způsobené?

Města, která byla úspěšná a bohatá, jako Paříž, Řím nebo Vídeň, prošla v 18. a 19. století zásadní přestavbou. Takovou, jakou v Praze prošlo v menším měřítku židovské město. Ale Praha v té době tak bohatá naštěstí nebyla. A také tu hrál roli určitý konzervati­vismus.

Takže se dá říct, že Praha je architekto­nicky rozmanitěj­ší než jiná města?

Ano. Většinou v historicky cenných městech dominuje jeden nebo dva styly. Třeba v Benátkách je to renesance a baroko, v Paříži 18. a 19. století. Ale u nás na velice malém území najdete směs všeho. Studentům to předvádím na Pražském hradě. Tam jsou všechny architekto­nické styly od protoromán­ské rotundy přes románskou, gotickou, renesanční i barokní architektu­ru, ale i secese, stopy avantgardy, neoklasici­smu, kubismu, postmodern­y i high-tech styl Evy Jiřičné.

Přitom je zajímavé, že se to nijak netluče.

To je právě ten genius loci. Kdybyste to vyprávěla někomu, kdo Prahu nezná, tak by si řekl: no to musí vypadat! Ale kupodivu to tu vše splývá do harmonické­ho celku. Jsou to obrovské kontrasty. Ne jen ve stylech, ale i ve velikosti. Třeba kostel svatého Mikuláše na Malostrans­kém náměstí – vedle něj jsou malinké domečky. A přesto to působí harmonicky.

 ?? V Praze se lze setkat se všemi architekto­nickými styly na jednom místě. Žádné jiné město něco takového nemůže nabídnout, říká historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Podle něj by metropole dnes měla trochu riskovat a povolit stavby „mimo proud“. ??
V Praze se lze setkat se všemi architekto­nickými styly na jednom místě. Žádné jiné město něco takového nemůže nabídnout, říká historik architektu­ry Zdeněk Lukeš. Podle něj by metropole dnes měla trochu riskovat a povolit stavby „mimo proud“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia