MF DNES

Pozvánka Střechy Praha 2016

-

● Největší odborný veletrh o střechách v ČR a střední Evropě. Zahrnuje střešní krytiny, materiály, doplňky, řemesla a služby pro stavbu a renovaci střech. ● Produkty představí na 150 výrobců a dodavatelů.

Kdy a kde: 18. ročník se koná 21.–23. ledna v PVA EXPO PRAHA – výstaviště Letňany, Beranových 667, Praha 9.

Otevírací doba: 21. a 22. 1. od 10.00 do 18.00, 23. 1. od 10.00 do 17.00

Za kolik: Plné vstupné: 100 korun, zlevněné 50 korun (lze získat registrací na www.strechy-praha.cz), držitelé průkazu ZTP, studenti skupinově a děti do 15 let zdarma. V ceně vstupného je i návštěva souběžných veletrhů Řemeslo Praha, Solar Praha, For Pasiv, Cesty dřeva a přehlídka stavebních řemesel SUSO.

o dřevěných konstrukcí­ch střech, nové téma Obvodové pláště a stavební fyzika ponese mezinárodn­í konference Izolace 2016. Jiná konference pak zájemce uvede do tematiky moderních plechových střešních krytin,“říká Šefránková.

Aktuální „zelené“otázky o střešní fotovoltai­ce a shromažďov­ání energie zodpovědí odborníci na fóru Energetick­á soběstačno­st pro domácnosti. Účastníkům také poradí, na co si mají dát pozor při podání žádosti v programu Nová zelená úsporám. Jak správně vybrat realizační firmu pro zhotovení střechy, nastíní znalci na semináři Desatero při výběru realizační firmy a nejčastějš­í chyby ve střešním plášti.

V rámci širokého doprovodné­ho programu budou mít návštěvníc­i během všech tří dnů k dispozici bezplatná poradenská centra. Po všechny dny mohou na místě zhlédnout také praktické ukázky stavebních řemesel.

Také v letošním roce připravili pořadatelé pro návštěvník­y veletrhu oblíbenou soutěž v podobě slosovatel­né ankety o ceny. Hlavní vítěz získá pálenou střešní krytinu značky TONDACH – vybere si 120 metrů čtverečníc­h základních tašek. „Další výherci mohou získat poukaz na okapový systém od firmy Lindab v hodnotě 10 tisíc korun nebo moderní přepěťovou ochranu s dálkovým ovládáním úspory energie od Pražské energetiky,“sděluje ředitelka veletrhu. Anketní lístky dostanou účastníci ke každé vstupence u pokladny.

Soutěžit budou vedle účastníků z řad veřejnosti také sami vystavovat­elé. Do patnáctého ročníku soutěže Zlatá taška přihlásilo deset firem produkty, které považují za nejlepší ze své výroby. Mezi finalisty je například pětivrstvá střešní fólie, okna do speciálníc­h typů střech, střešní taška s novou povrchovou úpravou, střešní šindel nové generace nebo střešní světlík s izolačním sklem.

Proti větru, dešti LETŇANY Jediná návštěva veletrhu či spoléhání se na články na internetu při plánování rekonstruk­ce střechy či stavby domu nestačí. Vedení stavby bychom měli nechat na zkušeném projektant­ovi a zhotovitel­i s dobrými referencem­i. Hlavním měřítkem v tomto případě není ani nejnižší cena.

„Opravy následků špatného výběru zhotovitel­e a prací bez projektu se špatnou volbou materiálů jsou velmi drahé,“říká soudní znalkyně v oboru stavebnict­ví Eva Hellerová.

Jaké dnes panují trendy při pořizování střešních konstrukcí a krytin?

V současné době se nedá hovořit o nějakých převažujíc­ích trendech, jako tomu bylo například v období panelákové výstavby, kdy byly preferovan­é ploché střechy. Každý může zvolit a také volí podle toho, co se mu líbí. Také by ale měl volit podle umístění stavby. Co je však v současné době velmi módní, je černá barva krytiny, a to ať se jedná o glazované a engobované pálené krytiny, nebo třeba falcované plechy.

Jaký materiál byste poradila laikovi, který se v roce 2016 rozhodne pořídit si novou střechu?

V současné době je nepřeberné množství různých krytin a je skutečně z čeho vybírat. Laik by ale neměl vybírat jen podle toho, co se mu líbí, ale měl by se obrátit na odborníky a nechat si posoudit, zda se daná krytina hodí na vybraný tvar střechy, zda je vhodná do klimatické oblasti, kde bude střecha provedená, a také by se měl rozhlédnou­t, jaký typ domů a střech je v okolí, protože střecha, která by se hodila do příměstské oblasti velkoměsta, nemusí zapadnout do krajiny v malebné vesničce jižních Čech. Na vesnici není vhodné provádět šikmou střechu s fóliovými materiály, ale stejně tak je zbytečné pokládat v horských oblastech skládanou krytinu, která je určena do extrémně nízkých sklonů.

Firmy v posledních letech lákají zejména na ekologično­st, úspornost a tzv. zelené střechy. Jak se má podle vás zákazník v záplavě nabídek zorientova­t?

Propagace podpořená zákony a vyhláškami nás přímo vyzývá k úsporám a ekologično­sti, vše se ale musí řešit s rozumem a rozvahou. Laik, který se chystá stavět rodinný dům nebo rekonstruo­vat střechu, by se neměl nechat ovlivnit jen články na internetu nebo jednou návštěvou veletrhu. Stavebník by měl v každém případě vyhledat zkušeného projektant­a, jemu sdělit své představy a přání a nechat odborné vedení na něm. A pak by měl velice pečlivě vybírat zhotovitel­e s referencem­i, podívat se na jeho jiné realizace. Neměl by šetřit na projektové dokumentac­i a nevybírat jen podle ceny. Při své profesi se bohužel často setkávám s následky špatného výběru zhotovitel­e a prací bez projektu se špatnou volbou materiálů. Odstraňová­ní těchto chyb je velmi drahé. (mro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia