MF DNES

Když je z baletu fotbal... I to byl Karol Polák

- Radim Trusina reportér MF DNES

BRATISLAVA I v českoslove­nské normalizač­ní šedi svázané cenzurou dokázal jeho hlas pobavit.

Ač riskoval vyhazov, pro dobrý vtip byl Karol Polák ochotný udělat hodně. Vzpomínáte na kousek, který patří k jeho nejvydařen­ějším? To když komentoval atletický závod, který vyhrál německý atlet Manfred Kokot.

„Nemecký šprintér Kokot bezkonkure­nčne vedie a kde sú naši? Ďaleko za ním, bodaj by sme aj my mali takýchto Kokotov,“říkal malebnou slovenštin­ou.

„Soudruhu, to jsi nemohl říct jinak?“letěla k němu výtka z vedení.

„A co jsem měl dělat? Přeložit to do češtiny?“reagoval po svém Po- lák. Vůbec nevadilo, že byl tenhle bonmot připravený. Byl skvělý. Tuhle historku pak opakoval snad tisíckrát a snad pokaždé si něco přidal. Snad aby nezevšedně­la, když ji říkal tak často. Díky televizi byl velmi známou postavou, komentován­í sportovníc­h přenosů ho proslavilo. Sice zprvu studoval operní zpěv, ale časem přešel k herectví. Už měl domluvené angažmá v divadle ve slovenském Martině, ale nenastoupi­l do něj: šťastná náhoda ho zavedla přes rozhlas do televize.

Čtvrtý nejlepší imitátor

V roce 1962 začal se sportem, ale nezůstával jen u něj. Měl totiž výrazný komediální talent – známý je televizní Silvestr 1979, při němž „živě“komentoval baletní představen­í pomocí fotbalové terminolog­ie. Tato scénka pobaví i po téměř 40 letech.

Polák byl živel, který miloval společnost, a společnost milovala jeho. Když v roce 2009 poskytl rozhovor MF DNES, zpíval při něm cikánské písničky a vypil u toho lahev bílého vína, ač bylo teprve poledne.

Češi temperamen­tního Slováka brali za svého. „Dokonce bych řekl, že si mě u vás váží víc než doma,“vzpomínal Polák. „Do smrti zůstanu Čechoslová­k, váš bratr.“

V Česku byl často napodobová­n. V České televizi dokonce proběhla soutěž o nejlepšího imitátora. „Vím, a já skončil čtvrtý. Chápete? Můj vlastní hlas si nebyl podobný, taková legrace,“smál se muž, který byl na první pohled mohutný, až obrovský. A co teprve když promluvil, pak ho bylo vždy všude plno.

Ač mu Svobodná Evropa nabízela pět tisíc marek a byt, emigraci odmítl. „Já na to neměl náturu, manželka i děti by pykaly za mě,“říkal Polák, který v posledních letech života často lamentoval nad poměry ve společnost­i. Dřív mu prý bylo lépe, i když mu komunisté na 10 let zavřeli otce do kriminálu. „Navzdory tomu bych to s korekturam­i vrátil. Obyčejný člověk se měl za socialismu líp než v demokracii. Politická diktatura byla nepříjemná, ale pořád ji lidé nepociťova­li tolik jako diktaturu kapitálu,“říkal.

I v důchodu se občas vrátil ke komentován­í. Když Slovensko v roce 2006 schytalo debakl 1:5 od Španělů, prohlásil: „Prší, prší, len sa leje, výsledok je bez nádeje.“

Podobný kousek už nepřidá, včera ho přemohla těžká nemoc. Možná právě tohle by v takové chvíli sám Polák řekl: „Nevadí, život ide ďalej a ja vám prajem, abyste váš život hrali víťazne a abyste ho nepresedel­i na lavičke náhradníko­v.“

Když mluvil, rýmoval i nadával, divoce rozhazoval rukama, ale hlavně: náramně bavil. Proto ho lidé milovali. Známý televizní komentátor Karol Polák zemřel v 81 letech.

7. 9. 1934 – 17. 1. 2016

 ?? Karol Polák patřil mezi výjimečné televizní komentátor­y. Jeho slovní projev diváky okouzloval. ??
Karol Polák patřil mezi výjimečné televizní komentátor­y. Jeho slovní projev diváky okouzloval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia