MF DNES

Dakar bez pořádné pouště? Slabý odvar

- Robert Sára reportér MF DNES

Dakarská rallye je od soboty v cíli. Nejvýše z Čechů skončil Jaroslav Valtr, osmý mezi kamiony, který měl po boku i Josefa Kalinu, nestora Dakaru.

Je to 30 let, co Dakar okusil poprvé. Tenhle ročník byl už jeho 25., a tak 66letý Josef Kalina může porovnávat jako nikdo jiný. Na ten letošní však nahlíží kriticky. Navzdory tomu, že jako Valtrův navigátor byl členem nejlépe postavené posádky, tvrdí: „Nebyl to moc povedený Dakar. Jen slabý odvar předešlých ročníků.“

Jak to?

Když od spolupořád­ání odstoupilo Chile a Peru, organizáto­ři nedostatek pouštních etap nahradili mlátičkami ve vysokých horách nad 4 500 metrů, což způsoboval­o problémy motorům i lidem. Pouštní etapy byly jen tři, byly namotané na malém prostoru, a aby z toho vzniklo něco složitého, tak nás posílali do nesmyslnýc­h míst, kde nikdo nikdy nejel.

Nic pro vás?

Nejsem s tímhle typem Dakaru moc srozuměný. A pořadatelé taky ne. Navíc do toho výrazně zasáhlo počasí, takže se etapy rušily, sem tam zkracovaly. V pouštích bylo teplo, že motorkáři padali jako mouchy, a kdybychom neseděli v sedačkách, tak to taky nevydržíme. Tam bylo padesát ve stínu. Ten závod patří do pouště, a pokud je z ní vyhnaný, je to vždy jen náhradní řešení. Lítat ve 4 000 metrech, mít pod sebou propasti, to není přesně to, co bych chtěl.

Možná i proto před startem pořadatelé zmínili možnost, že uvažují o návratu do Afriky. Byť mně to přišlo jen jako forma výhrůžky, aby místní vlády víc finančně spolupraco­valy.

Taková politická teorie je oprávněná, vlastně docela možná. Mluví o Jižní Africe, ale první problém je, že ta je daleko. V lednu je tam neuvěřitel­né teplo, k tomu samý národ-

Veterán

A aby se tam motaly dva závody, to si nedokážu představit.

Návratu tedy nevěříte?

Nevěřím. Něco se šušká o Mexiku, Austrálii, ale to jsou dohady. Tvrdím, že pokud se pořadatelé domluví s Chile či Peru, zase se pojede tady. Je tu poušť Atacama, kde se dají udělat krásné, náročné a hlavně opravdové pouštní etapy. Když si vzpomenu na rok 2010, kdy nás Atacama pořádně prověřila, tak letošek byl slabý odvar.

Přesto vezete domů nejlepší letošní český výsledek.

To je příjemné, ale v těch hrozně rozbitých etapách, kdy Jarda Valtr jel natvrdo, jsem fyzicky trpěl. Měl jsem špatně nastavenou sedačku, trochu to podcenil z hlediska pozice v autě, a tak jsem jednu etapu do-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia