MF DNES

Vítejte v ráji! Australská sláva začala Australian Open Jak hrají Češi

- Karel Knap reportér MF DNES v Austrálii

Poslední trénink Petry Kvitové před startem Australian Open chvílemi připomínal kabaret. „Bylas tam jak baletka, ale jinak dobrý,“hodnotil její return kouč David Kotyza. „Pozor, Luksika útočí!“volal pár minut poté, když se blížil k síti. Tenistka se smála, občas cosi opáčila. Jako by australské léto svádělo k tropení hloupostí. Vzduch voní, ptactvo neomaleně vyřvává radost ze života, děti si užívají prázdniny. Předpověď slibuje na dnešek a zítřek teploty okolo 36 stupňů.

Skoro celou přípravu na úvodní grandslam sezony přitom česká jednička protrpěla se střevními problémy. Dobrou náladou a legráckami snad zkoušela zaplašit obvyklou trému ze vstupu do turnaje, v němž ji stejně jako před dvěma lety čekala Thajka Luksika Kumkhumová. Tehdy jí senzačně podlehla.

„Nemám na ni příjemné vzpomínky, ale snad už jsem zkušenější,“řekla Kvitová. A v noci na dnešek se u protinožců pokoušela o odvetu (výsledek na sport.idnes.cz).

Zápas měl otevřít program na hlavním pódiu v Laver Areně. Ve večerním představen­í (dopoledne SEČ) ho uzavře utkání domácí favoritky Stosurové s Kristýnou Plíškovou, zatím méně úspěšnou sestrou světové jedenáctky Karolíny. Ta poprvé nastoupí zítra.

Zvlášť hubená Kvitová

Znovu ožil útulný areál vklíněný mezi řeku Yarru a širokánsko­u řadu tramvajový­ch a železniční­ch kolejí. Rozpoutal se v něm boj o nablýskané trofeje, nehynoucí slávu, štědré porce bodů a balíky peněz.

O co největší úspěch se hodlalo ucházet 13 Čechů. Chybí kometa minulé sezony Lucie Šafářová, jež se doléčuje z revmatické horečky. Kvitová dorazila notně oslabená. V Šen-čenu krátce po Novém roce onemocněla, týden potom skoro jen ležela a nemohla nic pozřít. ● Dnes Arena Roda Lavera: KVITOVÁ (6) – Kumkhumová (Thaj.), KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Stosurová (25-Austr.) Arena Margaret Courtové: Gavrilovov­á (Austr.) – HRADECKÁ, Bhambri (Ind.) – BERDYCH (6) Kurt č. 10: VESELÝ – Olivo (Arg.) Kurt č. 15: KOUKALOVÁ – Gibbsová (USA) Výsledky na sport.idnes.cz. ● Zítra (začátek programu v 1.00 SEČ) ŠTĚPÁNEK – Ito (Jap.) 1.26/350 ROSOL – Daniel (Jap.) 1.33/306 KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Birrellová (Austr.) 1.30/9.40 STRÝCOVÁ – Garciová (Fr.) CETKOVSKÁ – Lisická (Něm.) 4.35/1.17 Matteková-Sandsová (USA) – ALLERTOVÁ 1.75/1.96 SINIAKOVÁ – Bacsinszká (11-Švýc.) 2.45/1.50 Kurzy vypsala sázková kancelář Tipsport.

2.60/1.43

Už tak nebývale štíhlá levačka z Fulneku zhubla o další tři kila, pročež na ni očití svědci pohlíželi se soucitem. „Jsem ještě ochablá, naštěstí už pár dní jím a v tréninku jsem se zlepšovala,“řekla v neděli.

Do Melbourne se těšila podobně jako většina tenistů, kteří si tu připadají málem jako v ráji. Vstřícní organizáto­ři jim jako obyčejně přispěli na letenky, vyplétají rakety zdarma a kredit v hráčské restauraci jim zvýšili na nekonečno.

Odměny vzrostly na 654 tisíc korun pro účastníky prvního kola a 58 milionů pro šampiony. Těmi se dle odborníků a sázkových kanceláří, stejně jako loni, stanou Serena Williamsov­á a Novak Djokovič.

„Jsem v pořádku, mám za sebou výbornou přípravu,“pronesla 34letá Američanka, již sužoval zánět v koleni. Nicméně hned pondělní střet s Italkou Camilou Giorgiovou ji měl zásadně prověřit.

Do skupiny dalších favoritek se za ni zařadily nezdolná Ruska Šarapovová, statná Španělka Muguruzaov­á, houževnatá Rumunka Halepová či vykurýrova­ná Běloruska Azarenková. A ano, taky Kvitová.

Radši porod než finále

To mezi muži má hlavní kandidát na titul před ostatními ještě větší náskok. Srb Djokovič ovládl čtyři z posledních šesti grandslamů a k tomu dvakrát Masters. Před týdnem ve finále v Dauhá smetl Rafaela Nadala, jednoho z nejvážnějš­ích soků, 6:1, 6:2.

„Fakt hodně odskočil,“uznal Tomáš Berdych, šestý nasazený, jenž na svou australsko­u pouť vykročil zápasem s Indem Bhambrim. „Dominuje jako před časem Federer. Vyhovují mu podmínky: betonové kurty jsou pomalejší, ani míče nelétají bůhvíjak rychle.“

Roger Federer přímo v Melbourne prohlásil, že na ATP Tour opět panuje starý pořádek. Že se na špičce srovnala Velká čtyřka (on, Djokovič, Nadal a Murray), k níž se pouze připojil další Švýcar Wawrinka.

„Jen Novakovi bych přisoudil hvězdičku, poněvadž právě teď neskutečně válí,“řekl. A Djokovičov­a suverenita přiměla legendární­ho Švéda Matse Wilandera k odvážné věštbě: „Letos vyhraje všechny čtyři grandslamy.“

Určitý odstup od zavilého sportovníh­o zápolení nabízejí Brit Andy Murray a Australan Lleyton Hewitt.

Ten první potvrdil, že by klidně i před finále opustil Melbourne a chvátal by za těhotnou manželkou, kdyby začala rodit. „Má žena a mé dítě jsou pro mě důležitějš­í než tenisový mač!“

Veterán Hewitt (34) se zase bez ohledu na výsledek velkolepě rozloučí s domácí tenisovou slavností. V roce 2016 totiž uzavírá kariéru.

Australští „fanatics“už vylovili ze šatníků žlutozelen­é úbory a do Melbourne Parku se pohrnou s ještě větším nadšením. Jako novinka je pro návštěvník­y přichystan­á vyhlídka, z níž mohou sledovat, kterak tenisová esa po příjezdu do areálu vystupují z aut a kvačí do šaten. Je to jen maličkost, leč milá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia