MF DNES

Dny české radosti: Soukalová září, Krčmář dozrává

-

RUHPOLDING Traduje se, že pokud Gabriela Soukalová NĚCO zapomene (hůlky, lyže, sebe), případně pokud vykládá, že se necítí fyzicky dobře, je to ve skutečnost­i dobré znamení – a předzvěst úspěchu. Opět to fungovalo. „Zabývám se potom jinými věcmi a zapomenu na nervozitu,“říká.

Před hromadným závodem v Ruhpolding­u se přiřítila na start beznadějně poslední, těsně před výstřelem, ale v cíli byla o 13 vteřin první. Lamentoval­a sice nad pomalejším­i lyžemi, ale její střelecká neomylnost byla trumfem, jímž v přímém souboji nejlepších tří žen Světového poháru biatlonist­ek přivodila zvrat při poslední položce. „Bomba, to mě nakoplo,“jásá. Přesto ji trenéři Rybář a Vítek do nedělní štafety nenominova­li. Limitovali tím riziko možného onemocnění. Z boje o velký glóbus, k němuž má opět blíž, se stává strategick­á partie, kterou mohou rozhodovat i detaily. „Má za sebou spoustu závodů, kdy jela na krev. A nebylo jí předtím nejlíp,“říká Vítek.

Ale dny české radosti nebyly v Ruhpolding­u jen o Soukalové.

Životní hromadný závod zajel 24letý Michal Krčmář. V posledním kole utíkal hvězdám Schemppovi či Svendsenov­i a coby pátý muž v cíli se nadšeně bil do prsou. Své tři dny staré dosavadní maximum ve Světovém poháru vylepšil o pět příček.

„Mohl by ulevit Ondrovi Moravcovi a Michalu Šlesingrov­i,“věří kouč Ondřej Rybář. Jak? Krčmář ví: „Sejmu z nich trochu tlaku, který na nich v minulých letech byl.“

Nejblázniv­ější ženská štafeta posledních let byla v neděli pro změnu testem „těch za Soukalovou“. Češky ji zakončily na cenné šesté příčce. Ale co tomu předcházel­o...

Životní závod

Eva Puskarčíko­vá musela už na prvním úseku na trestné kolo. „Lyže dobrý, ještě to chtělo vyměnit mušku,“hlásila. Jitka Landová se naopak na svém posledním kole držela i expresu Gössnerové a líčila: „Jela jsem v transu.“

Benjamínek Lucie Charvátová rychle vybílila pět terčů vleže, zato po střelbě vstoje kroužila dvě kola. „Čím víc jsem se snažila trefit, tím míň se mi to dařilo,“smutnila.

Finišmanka Veronika Vítková přesto po strhující koncovce vytáhla štafetu ze 13. na 6. místo.

„Přitom jsem se před startem vů- bec necítila dobře a strašně mě bolely nohy. V zápalu boje jsem na to asi zapomněla.“Že by syndrom Soukalová? Už od čtvrtka pokračuje Světový pohár v Anterselvě. Češi míří do Itálie v obměněném složení. Landová se vydá na druholigov­ý IBU Cup, naopak k A-týmu se připojí Jessica Jislová a Barbora Tomešová, které v IBU Cupu potěšily místy v Top 10.

Muži naopak zůstanou v sestavě z Ruhpolding­u, tedy i s trápícím se olympijský­m medailisto­u Soukupem. „Není zatím kým nahradit,“soudí Rybář.

— Tomáš Macek

 ?? Michal Krčmář doběhl v Ruhpolding­u pátý. ??
Michal Krčmář doběhl v Ruhpolding­u pátý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia