MF DNES

Policie hledá mobily: Zeptejte se za měsíc

- Hynek Zdeněk s přispěním Jakuba Pokorného

Okradení si sami uměli zjistit, kde telefon je. Jenže policisté pátrají příliš pomalu

BRNO, PRAHA Příběh první: Ema Pospíšilov­á z Blanenska si vyrazila o víkendu na diskotéku do Brna. Tam jí ukradli mobil z kabelky u baru.

„Původně jsme to ani nechtěli nijak řešit, protože jsme si mysleli, že je mobil nenávratně pryč. Ze soboty na neděli ale někdo mobil aktivoval, což jsme zjistili díky nainstalov­ané Google aplikaci. Zjistil jsem i to, odkud byl mobil v Brně aktivován,“uvedl přítel Emy Jan Souček. Vyhledávač pracuje s přesností desítek metrů.

To je funkce, kterou řada majitelů chytrých telefonů dávno zná a ví, jak ji využít. Ukazuje se však, že policie s tím zpravidla příliš efektivně pracovat neumí. Či nechce.

Jan Souček s přítelkyní zašli na policii v Blansku a polohu telefonu nahlásili. Policisté jim ale řekli, že příslušný je okrsek v Brně, ať si tam dvojice zajede. Protože to pro Součka byl problém, policisté jim nabídli, že s nimi sepíšou protokol a ten pošlou do Brna.

Součkovi bylo jasné, že než si policisté protokoly předají, zloděj se zase někde ztratí. „Věřili jsme, že si to jednotlivá oddělení policie dokážou sama rychle vykomuniko­vat,“doplnil Souček.

Příběh zatím pokračuje tak, že policisté v Brně skutečně mobil hledají, a to na základě utajené aplikace, která je údajně přesnější než ta Součkova veřejně dostupná. „Nemůžeme po hlídkách chtít, aby zazvonily u dvaceti domů a žádaly po obyvatelíc­h, aby jim ukázali jejich mobilní telefony. Používáme proto jinou, spolehlivě­jší metodu, kterou ale nemohu popsat,“vysvětlil mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek. Okradená slečna přesto čeká už pátým dnem.

Mobil se vrátil za dva měsíce

Příběh druhý: Jednomu ze čtenářů MF DNES ukradli mobil v půli května v Brně v tramvaji. Už se s ním loučil, když po pár dnech zjistil, že ho někdo využívá v Ostravě. Policie mobil skutečně zajistila u ženy, která tvrdila, že jej koupila od překupníka za tisícovku. Proto se předání protáhlo. „Policie nás obeslala s tím, jestli obě strany souhlasí s navrácením mobilu. Žena naštěstí neprotesto­vala. Takto jsem ho dostal desátého července,“doplnil obyvatel Brna.

Když se ztratí mobil, policie to eviduje jako „kapesní krádež“. Jejich počet dlouhodobě klesá, ale pořád se drží někde kolem třinácti tisíc případů ročně v České republice.

Kriminalis­ta z jednoho pražského obvodu specializo­vaný na kapsáře však MF DNES popsal, že najít kradený mobil pomocí vyhledávac­ích programů s kolegy umějí někdy dost rychle, zvláště za asistence majitele. Daří se to zejména u výrobků iPhone značky Apple. Určitě tak najdou minimálně jeden přístroj měsíčně.

„Zaktivujem­e hlídky, které jsou nejblíže. Pokud má poškozený další rychlý telefon, může nám to ukazovat přímo na ulici, kde se ukradený mobil pohybuje. Pak ho zkoušíme prozvonit. Daného člověka zkontroluj­eme, a jestli ten telefon má, tak je náš,“popisuje kriminalis­ta. Nejsnadněj­i se telefon hledá na ulici a v malých obchodech. V obchodních centrech je to horší.

Přesné policejní statistiky, kolik mobilů se přesně v Česku ukradne, nebyly včera k dispozici. Nemá je podle mluvčího Tomáše Hulana pražská policie za Prahu ani mobilní operátor T–Mobile. Jihomoravs­ká policejní mluvčí Petra Ledabylová dohledala od začátku roku 2016 celkem 21 krádeží mobilů v kraji.

„Pokud dojde ke krádeži telefonu, zákazník by ji měl nahlásit na policii. Ta přidá výrobní číslo telefonu na listinu zcizených přístrojů, a tím je telefon blokován ve všech sítích, zneužití je tak minimalizo­váno,“odpověděla Patricie Šedivá z T–Mobilu.

Jediným statistick­ým vodítkem, kolik se v Česku ztratí mobilů, je tak policejní databáze, kam se nahlašují mobily kvůli zablokován­í.

Podle článku Hospodářsk­ých novin z roku 2013 v ní evidovali patnáct tisíc ukradených mobilů, ovšem zhruba po roce a půl se nejstarší položky z evidence vymazávají. Průměrně se tak v Česku ukradne zhruba 800 telefonů měsíčně.

Podle čerstvých statistik policie loni zaznamenal­a 13 tisíc kapesních krádeží v celé zemi. Objasnit se podaří jen zlomek, tedy konkrétně 671. Kromě hotovosti je mobil nejkradeně­jší věcí.

Oproti roku 2014 sice kapesních krádeží mírně přibylo, ale v předchozíc­h letech byli policisté zvyklí na 15 tisíc kapesních krádeží a víc.

Ne všechny případy, kdy policie díky novým technologi­ím zaměřuje telefon, skončí obviněním.

Blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek si vzpomněl na případ nahlášené „krádeže“v restauraci v Blansku. Policie záhy zjistila, že telefon se stále nalézá zapadlý pod lavicí v lokálu, kde ho majitel asi ztratil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia