MF DNES

Cheb si prosadil zakázané „Ch“

-

CHEB Městu Cheb se podařil husarský kousek. Prolomilo zákaz použít na registračn­ích značkách na přání písmeno Ch. Šlo to prý jednoduše – a značky jsou navíc zadarmo.

Namísto Ch použili Chebští samostatná písmena Ca Hatu hle dříve také nemožnou variantu si na ministerst­vu prosadili. Na značkách dvou desítek městských vozů se tak i ve čtvrtek objevil nápis Cheb. Ta úplně první má podobu 001 1CHEB.

Ministerst­vo dopravy tvrdí, že značky na přání nesmí obsahovat písmen aG, CH, O,Q a W, a to kvůli snadné zaměniteln­osti písmen.

Avšak o samostatný­ch písmenech CaH, byť jdou za sebou, se nezmiňuje. A právě téhle skulinky Chebští využili. „Označit městské vozy registračn­í značkou, která dá jasně najevo, kam auto patří, mi přišlo jako dobrý nápad a přiznávám, že se mi hodně líbil,“řekl chebský starosta Petr Navrátil. První verzi, jméno města, však úředníci smetli ze stolu. Slovo Cheb totiž obsahuje zakázané písmeno. Stejně tak i náhradní varianta Eger, tedy německý název města. „Pak nás napadlo, že zákon sice řeší Ch, a leo samostatný­ch písmenech C aH, byť by stála za sebou, nemluví. Systém nás však odmítl zaregistro­vat. Proto jsme se poptali přímo na ministerst­vu, jak to vlastně je. A ejhle, dostali jsme odpověď, že registrace možná je, že ministerst­vo systém upravilo,“řekl Navrátil.

„Po městě nám teď jezdí dvě desítky městských aut, včetně vozů městské policie, jejichž registračn­í značka obsahuje slovo Cheb,“doplnil starosta.

Informaci potvrdil Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerst­va dopravy. „Jedná se spíše o technický problém. Písmeno CH je širší, a raznici tak na značku nejde použít,“vysvětlil Neusar s tím, že systém centrální evidence vozidel zpočátku skutečně neumožňova­l zaevidovat písmena C a H za sebou. „Už během prvních dnů ale dodavatel systému registr upravil takovým způsobem, že zadat tato písmena po sobě možné je.“

Pořízení exkluzivní­ch značek město nestálo ani korunu. Jak uvedl vedoucí odboru správních činností městského úřadu v Chebu Martin Buřič, podle zákona o správních poplatcích je obec osvobozena od poplatků za úkony, které sama žádá od svého úřadu. „Je to logické. Poplatky jdou do rozpočtu. Město by tak platilo samo sobě,“vysvětlil Buřič s tím, že obce, které tuto agendu nemají, musí poplatek 5 tisíc korun za každou tabulku registračn­í značky uhradit.

— Jitka Dolanská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia