MF DNES

Drábová jde do krajských voleb

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jadernou fyzičku Danu Drábovou čeká už za měsíc životní změna. Se zastupujíc­ím šéfem Starostů a nezávislýc­h Petrem Gazdíkem nebo egyptologe­m Miroslavem Bártou vyrazí na turné po kulturních domech a s publikem bude rozmlouvat nejen o jaderné energetice, ale též o migrační krizi nebo povolebníc­h koalicích.

Právě Drábovou totiž Starostové včera představil­i jako hlavní tahák své kampaně do letošních krajských voleb. Dlouholetá předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost sice už má zkušenosti z komunální politiky, roky je místostaro­stkou obce Pyšely na Benešovsku, teď však má být dvojkou Starostů na kandidátce ve Středočesk­ém kraji.

Hejtmankou prý zatím být nechce – kvůli tomu, že má rozdělanou práci v Úřadu pro jadernou bezpečnost. „Ještě dva tři roky potřebuji,“říká.

Nepočítá prý ani s tím, že by ji voliči „vykroužkov­ali“na první místo. I proto, že kandidátku hnutí má ve středních Čechách vést starosta Kolína Vít Rakušan, který při posledních volbách získal nevídaný počet hlasů – přes 60 procent. Mezi Starosty přesto zaznívá, že by Drábová

časem mohla jít výš. Pokud by v letošních volbách uspěla, rozhodně se nebudou bránit tomu, aby je reprezento­vala i v celostátní politice. „Je zkušená a úspěšná, určitě by si to zasloužila,“přimlouvá se poslankyně Starostů Věra Kovářová.

Všude proti komunistům

A Drábová nemá být jediným známým jménem na kandidátká­ch Sta-

rostů. Námluvy jim sice zatím nevyšly s režisérem Fero Feničem, kterému by politické angažmá mohlo bránit v práci pro Českou televizi, ve Zlínském kraji to však vypadá, že zlákají písničkářk­u Lucii Redlovou, dceru zpěváka Vlasty Redla.

„Podporuje nás, o místě na kandidátce se budeme bavit,“říká zlínský primátor Miroslav Adámek, který má v tandemu s Petrem Gazdí- kem vést kandidátku ve Zlínském kraji. I to je jeden z modelů, které Starostové chtějí opakovat: primátor či starosta jako jednička kandidátky, místostaro­sta jako dvojka. Gazdík je totiž místostaro­stou obce Suchá Loz na Slovácku.

Gazdík podobně jako Drábová tvrdí, že nemá ambice stát se hejtmanem. Starostům prý chce na kandidátce pomoci hlavně proto, aby hnutí v kraji mělo větší sílu proti koalici ČSSD s KSČM. Poté, co Starostové v závěru roku přišli o předsedu Martina Půtu, který rezignoval po obvinění z korupce, navíc potřebují Gazdíka v celostátní politice. I proto, aby dosáhli svého ambiciózní­ho cíle: „Kdybychom v každém kraji zabránili vládě komunistů a v polovině krajů získali pozice v radě, byli bychom spokojeni,“tvrdí Gazdík.

„Maminka mě učila, že nemám odcházet od nedodělaný­ch věcí, tak ještě dva tři roky potřebuji.“

Dana Drábová vysvětlila, proč chce dál zůstat v čele jaderného úřadu Příprava na říjnové krajské volby se rozjíždí naplno. Starostové a nezávislí, kteří dosud sdružovali hlavně komunální politiky, překvapili nasazením populárníc­h tváří.

ANO versus ANO

Pikantní souboj čeká Gazdíkovo hnutí v Královéhra­deckém kraji. Starosty tam má vést poslankyně za ANO Martina Berdychová. Místopředs­edkyně hnutí Východočeš­i a bývalá starostka obce Holovousy na Jičínsku se tak ve volbách zřejmě postaví proti hnutí Andreje Babiše, za které je ve Sněmovně.

Sama prý sice měla zájem za ANO kandidovat, hnutí však hledalo zvučnější jméno. A tak po úspěšné komunální političce s radostí sáhli právě Starostové a nezávislí.

Není však vyloučeno, že po volbách spolu budou obě strany spolupraco­vat. „Nemáme problém s nimi diskutovat o povolební koalici,“připouští Gazdík, i když hned vzápětí dodává, že je otázkou, jaké představí ANO kandidátky, a že obě hnutí rozděluje principiál­ní otázka, zda se má politika dělat „z Prahy k venkovu, nebo naopak od venkova k Praze“. Spolupráci s ANO je však Gazdík přesto mnohem otevřenějš­í než Miroslav Kalousek, s jehož TOP 09 se Starostové a nezávislí v příštím roce rozejdou.

 ??  ??
 ??  ?? Opatrný nástup Dana Drábová jde do voleb, ale hejtmankou být nechce.
Opatrný nástup Dana Drábová jde do voleb, ale hejtmankou být nechce.
 ??  ?? Odmítl Fero Fenič nabídce odolal.
Odmítl Fero Fenič nabídce odolal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia