MF DNES

Poslanci ustupují. Exekutoři zůstanou bez hranic

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

„Velcí exekutoři, kteří jsou úspěšní, protože umějí vymoci pohledávky, budou muset propustit třeba polovinu zaměstnanc­ů. A co bude s jejich spisy? Budou je muset předat?“Jan Chvojka, poslanec ČSSD

PRAHA Už přes půl roku je ve Sněmovně „zaparkovan­ý“návrh na změnu zákona, který má pořádně přidusit velké exekutorsk­é firmy. Novela by exekutorům výrazně zúžila rajon: místo celé republiky by mohli vymáhat pohledávky už jen ve svém kraji. Podle zjištění MF DNES se však autoři návrhu úspěchu zřejmě nedočkají.

Odmítnutí přichází z překvapivý­ch stran: proti je jak ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který jinak zavedení takzvané teritorial­ity exekutorů podporuje, tak poslanci ČSSD. Návrh přitom přišel od jejich kolegů ze Senátu a lobbuje za něj jejich ministr Jiří Dienstbier. „Je dohodnuto, že některý z poslanců navrhne zamítnutí toho návrhu hned v prvním čtení. A většina sociálních demokratů i poslanců ANO se k tomu zřejmě přidá,“říká zdroj MF DNES.

Hlasy vlivných poslanců, kteří mají v obou stranách tuto proble- matiku na starosti, tomu napovídají. „Systém by se zhroutil a vrátil do devadesátý­ch let, kdy se pohledávky téměř nevymáhaly,“odsuzuje navrhovano­u změnu stínový ministr spravedlno­sti za ČSSD Jan Chvojka. „Ze všech možných scénářů teritorial­ity je tento nejhorší,“přidává se Radek Vondráček z ANO.

Exekutoři by museli propouštět

Návrh vznikl s cílem zamezit zneužívání obchodu s pohledávka­mi a omezit mocným exekutorům možnost cestovat po republice, vybírat za to poplatky a zaměřovat se na věřitele, u kterých cítí, že mají větší šanci pohledávku vymoci.

„Existují celé linky na vyrábění dluhů a odírání lidí. Dochází k případům, že se exekutoři podbízejí věřitelům, kteří jim dodávají velké množství pohledávek, a pak se dělí o odměnu,“argumentuj­e Dienstbier.

„Teritorial­ita je krok k tomu, aby exekutoři spolu přestali konkurenčn­ě bojovat a podbízet se,“věří.

Jenže exekutoři po několika změnách zákona už zdaleka nemají takovou volnost jako v roce 2001, když v Česku začínali. Za cestu do bydliště dlužníka si dnes například nesmějí účtovat více než 1 500 korun. Loni poslanci exekutorům také zúžili seznam předmětů, které mohou zabavit.

Poslanci tak nevidí důvod, aby v krátké době zaváděli další omeze- ní. „Nemůžeme za tak krátkou dobu zcela převrátit systém,“vadí Chvojkovi. „Velcí, kteří jsou úspěšní, protože umějí vymoci pohledávky, budou muset propustit třeba polovinu zaměstnanc­ů. A co bude s jejich spisy, které znají jen oni? Budou je muset předat?“naráží na to, že návrh má podle něho spoustu nedokonalo­stí.

Mimo jiné prý půjde na ruku malým (a méně schopným) exekutorům, kteří by se jinak neuživili. „Proč mám být bit za to, že mi někdo dluží peníze někde, kde je špatný exekutor?“táže se Vondráček.

Oslabený Dienstbier

Ministr Dienstbier zde naráží na to, že jeho vyjednávac­í pozice v ČSSD ani ve vládě není zdaleka silná. Premiér Bohuslav Sobotka by byl sice podle zákulisníc­h informací rád, kdyby návrh prošel aspoň do druhého čtení, ale „krvácet“za něj také nehodlá.

Omezení působnosti exekutorů sice bylo jednou ze součástí koaličních dohod, ale poslanci cítí, že už pro to udělali dost. Velcí exekutoři si tak mohou oddechnout. Zjevné totiž je, že pokud teď poslanci senátní návrh zamítnou, minimálně na několik let budou mít od teritorial­ity klid. Napovídá tomu hlas ministra spravedlno­sti: „Takto jednoduše, jak si to představuj­í senátoři, to prostě udělat nejde,“tvrdí Robert Pelikán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia