MF DNES

Vysvobozen­í v poušti

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

České tajné služby pomohly k osvobození Srba Srdjana Babiče ze zajetí islamistů. Dlouho věřily, že jde o uneseného Pavla Hrůzu.

Téměř rok byli Srb Srdjan Babič a Rakušan Alexander Haas v zajetí. V březnu loňského roku je za nejasných okolností zatkli policisté podléhajíc­í islamistic­ké vládě v Tripolisu, která na rozdíl od vedení země v Tobruku nebyla mezinárodn­ě uznána.

Oba do té doby pracovali jako bodyguardi pro společnost Argus Security Company, která hlídá ropná pole pro italský ropný kolos ENI.

Deník Libya Herald popsal, že se Haas a Babič, který dříve dělal osobního strážce zavražděné­mu srbskému premiérovi Zoranu Džindžičov­i, dostali na svobodu po měsících vyjednáván­í mezi maltskými, libyjskými, rakouskými a srbskými úřady a tajnými službami. Rakouské ministerst­vo zahraničí krátce po Haasově propuštění uvedlo, že se tak stalo po „diplomatic­kém tlaku“.

Ministr v akci

Podle informací MF DNES však zásadní úlohu při vyjednáván­í sehrála česká tajná služba, která v oblasti pátrá po uneseném kuchaři Pavlu Hrůzovi. Ten zmizel ve stejné době po útoku ozbrojenců na ropném poli v Ghaní. Mezi unesenými Hrůzovými kolegy byl rovněž jeden Rakušan. „Dlouhou dobu to vypadalo, že se jedná právě o něj. Informace zněla tak, že bude propuštěn rakouský občan a jeden další člověk,“uvedl vysoce postavený zdroj redakce z bezpečnost­ních kruhů.

Civilní rozvědka proto vyjednával­a o propuštění Haase a onoho dalšího muže. Jak se později ukázalo, šlo právě o Babiče. Oba muži se před čtrnácti dny dostali na Maltu a odtud už putovali do Rakouska a Srbska.

Média na Balkáně spekuloval­a

rovněž o možné úloze Francie či Maďarska při vyjednáván­ích. Babičova manželka totiž uvedla, že hlavní roli sehrála maďarská ambasáda v Libyi.

Podle Libya Herald se na vyjednáván­í podílel i bývalý německý ministr Bernd Schmidbaue­r, který pracoval jako vládní koordináto­r pro německou rozvědku v devadesátý­ch letech. Za Haase a Babiče údajně nebylo zaplaceno žádné výkupné.

Naděje jsou malé

Vyhlídky na osvobození Pavla Hrůzy podle informovan­ých zdrojů redakce bohužel nejsou dobré. „Situace v Libyi je nepřehledn­á. Často se stane, že dostaneme zprávu o propuštění nějakého cizince, který je znovu unesen jinými ozbrojenci, než se stačí dostat do bezpečí, “popisuje již citovaný zdroj.

Spolu s Pavlem Hrůzou ozbrojenci unesli Rakušana a čtyři Filipínce. Dva Bangladéša­ny a Ghaňana, kteří byli původně rovněž mezi unesenými, později propustili. Údajně proto, že byli muslimskéh­o vyznání.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka má Hrůzu v rukou pravděpodo­bně Islámský stát. „Máme poměrně velikou jistotu, že jde o představit­ele takzvaného Islámského státu,“upřesnil Zaorálek.

Podle informací MF DNES nemají tuzemské úřady o Hrůzovi žádné zprávy. Koncem března loňského roku se v rakouském deníku Die Kronen-Zeitung objevila informace, že únosci požadují za propuštění Rakušana uneseného spolu s Hrůzou půl milionu dolarů, tedy přes deset milionů korun.

Jisté je, že české úřady už zřejmě po zkušenoste­ch s únosem dvojice Češek v Pákistánu, za které bylo zaplaceno výkupné, zřejmě nebudou platit. Extremisty, stojící za únosy, by to jen motivovalo k dalším podobným akcím.

Pro informace do Libanonu

Vysvobozen­í Babiče a Haase není jedinou aktivitou, kterou tuzemské úřady pro osvobození Hrůzy podnikly. Informace o Hrůzovi měl získat v Libanonu armádní zpravodaje­c Martin Psík, avšak sám nakonec skončil v zajetí.

Psík byl součástí pětičlenné skupiny, kterou sestavil právník Jan Švarc. Ten obhajuje Libanonce Alího Fajáda, muže, jehož tuzemské soudy vydaly ke stíhání do Spojených států, které jej podezírají ze spolupráce s teroristy.

Psík měl domluvenou oficiální schůzku s protějškem z libanonské tajné služby, který mu měl předat informace o Hrůzovi. Jenže na schůzku nedošlo, protože celá skupina byla krátce po příletu do Bejrútu unesena a auto s jejich pasy nalezli libanonští policisté v údolí Bikáa na východě země.

Od té doby se spekuluje o tom, že šlo o past a snahu, jak získat skupinu Čechů k výměně za Fajáda, který údajně pracoval pro libanonsko­u tajnou službu.

Ani o Psíkovi a dalších čtyřech Češích nemají tuzemské úřady žádné informace.

Informace zněla tak, že bude propuštěn rakouský občan a jeden další člověk. Dlouho to vypadalo, že se jedná o něj. Máme poměrně velikou jistotu, že za únosem v Libyi stojí představit­elé takzvaného Islámského státu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia