MF DNES

„Terorista“chycený v Hradci může být brzy volný Fakta Případ zadrženého Kurda

- Václav Janouš reportér MF DNES

HRADEC KRÁLOVÉ Kurd Nazmi Sahin, který je od loňského listopadu držen v Česku ve vazbě, má na příští týden povolenou návštěvu svých příbuzných. S největší pravděpodo­bností to však bude naposledy, co za ním jeho blízcí z Itálie vyrazí. Muž, kterého policisté zadrželi v Hradci Králové kvůli jeho údajnému napojení na teroristy, má velkou šanci, že bude za několik týdnů propuštěn na svobodu.

Itálie, kde Sahin několik posledních let žije, potvrdila, že Kurdovi udělila azyl, protože byl ve své vlasti, v Turecku, nespravedl­ivě pronásledo­ván z politickýc­h důvodů. Právě turecké úřady jej označily za „teroristu“a žádají jeho vydání zpět do země.

Státní zástupce Radek Soukup v těchto dnech odeslal soudu svůj návrh, jak se Sahinem naložit. Ačkoli nechce své stanovisko oficiálně prozradit předem, dá se z jeho slov mnohé usuzovat.

„Samotný azyl nebo obdobná mezinárodn­í ochrana udělená v jiném členském státě není závaznou překážkou, aby došlo k vydání zadrženého. To by se muselo jednat o azyl udělený u nás. Nicméně k tomu, že má status uprchlíka v Itálii, se musí přihlížet, už z titulu společných hodnot Evropské unie,“naznačil Soukup, který už dříve řekl, že pokud by Kurd měl azyl, byl by to důvod jej Turecku nevydat.

Právě platnými uprchlický­mi doklady argumentov­al Kurd už při svém zadržení, policejní komisaři pak soudu sdělili, že po prvním prozkoumán­í se tyto doklady jeví jako pravé. Soud jej však poslal do vazby, než se ověří jeho identita.

Teď je jasné, že se na něj vztahuje mezinárodn­í Úmluva o právním postavení uprchlíků. „Na základě informací z Interpolu v Římě a italské ambasády můžeme potvrdit, že mu byl udělen status uprchlíka. Na základě tohoto statusu má vystavený doklad uprchlíka i interní doklady, se kterými se může pohybovat,“doplnil Soukup.

Sahin byl v roce 2007 v Turecku odsouzen k šesti letům, protože, jak uvádějí dostupné protokoly, napomáhal organizaci s politickým­i zájmy „neslučitel­nými se zřízením Turecka“. Místo aby nastoupil do vězení, uprchl právě do Itálie. Hájil se, že byl odsouzen v politickém procesu za to, že roznášel letáky organizace hájící práva Kurdů v Tu-

Pod ochranou 24. 11. 2015 Policie kontrolova­la v centru Hradce Králové dodávku s německou poznávací značkou, kterou řídil Kurd Nazmi Sahin. Policistům dal italské doklady a tvrdil, že má status uprchlíka. Policisté však v Mezinárodn­ím kriminalis­tickém systému Interpolu zjistili, že je na něj Tureckem vydán mezinárodn­í zatýkací rozkaz. V roce 2007 byl v Turecku odsouzen k šesti letům vězení, avšak podle zatykače se vyhýbal nástupu do vězení. Trest dostal za „kriminální delikt s teroristic­kým podtextem a za napojení na organizaci s politickým­i zájmy neslučitel­nými se státním zřízením Turecka“.

Úmluva o postavení uprchlíků: Status uprchlíka dostane v Itálii – a podobně i v dalších zemích Evropské unie – ten, kdo prokáže, že má oprávněné obavy z pronásledo­vání z důvodů rasových, náboženský­ch nebo národnostn­ích či kvůli zastávání určitých politickýc­h názorů, pro které se nechce nebo nemůže vrátit do státu, jehož je občanem. recku. Itálie jej proto nepovažova­la za teroristu, ale za disidenta.

Podle Daniely Avitabile z italské ambasády v Praze získal nakonec obdobnou ochranu, jakou je v jiných zemích politický azyl. „Náš konzulát má povinnost se o něj starat, jako by byl italský občan,“uvedla Avitabile.

Rychlý ministr

Na zadržení Kurda jako první upozornil v listopadu ministr vnitra Milan Chovanec na sociální síti Twitter. Napsal, že „česká policie zadržela mezinárodn­ě hledanou osobu podezřelou z vazeb na teroristy“.

Ačkoli informaci o údajném teroristov­i zveřejnil v době, kdy česká veřejnost začala být na podobné zprávy kvůli migrační krizi citlivá, Chovanec i dnes trvá na tom, že se zachoval správně. Argumentuj­e tím, že na muže byl vydán evropský zatýkací rozkaz v systému Interpolu, který informace o uděleném azylu neobsahuje.

„Ministerst­vo trvá na názoru, že policisté jednali v naprostém souladu se zákonem a jinak ani jednat nemohli. Stejně tak trváme na tom, že veřejnost měla a má právo na takové informace,“komentoval­a Lucie Nováková z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

 ?? Čeští policisté vedou podezřeléh­o Nazmiho Sahima k soudu. Itálie nyní potvrdila, že byl pod její ochranou. ??
Čeští policisté vedou podezřeléh­o Nazmiho Sahima k soudu. Itálie nyní potvrdila, že byl pod její ochranou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia