MF DNES

Zlom: Evropa přivírá dveře

- Tomáš Lébr s využitím ČTK

STOCKHOLM, PRAHA Uprchlíci z Alžírska, Tuniska a Maroka ztratí v Německu šanci na azyl, protože tamní vláda zařadí tyto severoafri­cké státy na seznam bezpečných zemí. Včera večer se na tom dohodli šéfové německých vládních stran. už zítra v časopisu Víkend DNES Dohodu o úpravě azylových pravidel oznámil vicekanclé­ř Sigmar Gabriel po jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou a bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Podle Gabriela začne vláda ihned po schválení nového seznamu bezpečných zemí vracet severoafri­cké žadatele o azyl zpět do jejich vlasti. O rozšíření seznamu o tři státy severní Afriky a o důslednějš­ích repatriací­ch jejich občanů se v Německu začalo intenzivně­ji jednat po silvestrov­ských incidentec­h v několika městech, při nichž mladí muži sexuálně napadali a okrádali ženy. Podle policejníh­o vyšetřován­í byli útočníci převážně Maročané a Alžířané.

Šéfové vládních stran se včera také shodli na tom, že pokud nebudou rodiny uprchlíků žijících v Německu ve vlasti „bezprostře­dně po- liticky pronásledo­vány“, bude možné zajistit přistěhová­ní rodinných příslušník­ů teprve po dvou letech.

Skandinávi­e vyhostí desetitisí­ce

Radikální opatření oznámily také švédské úřady. Z celkového počtu 163 tisíc loni přijatých žadatelů o azyl budou až polovinu deportovat. Co do počtu přijatých žadatelů o azyl v loňském roce vede Švédsko v přepočtu na obyvatele žebříček přijatých migrantů v Evropě. „Bude to nesmírně složitý úkol,“připustil švédský ministr vnitra Anders Ygeman.

S vládou se vzácně shoduje i opoziční antiimigra­ntská strana Švédští demokraté, kterou vynáší uprchlická krize do čela žebříčků popularity. „Nikomu se zatím něco takového nepodařilo,“napsal na internetu její poslanec Fredrick Federley. „A Švédsko v deportacíc­h selhává už hodně let.“

Vláda si toho musí být vědoma. Nedávno přiznala, že velká část odmítnutýc­h žadatelů se snaží zůstat v zemi i bez dokumentů. Proto hodlá mimo jiné najmout dalších tisíc policistů, aby bránili „návratu vrácených“, a také zpřísnit tresty pro firmy, které by takové lidi zaměstnáva­ly.

„Prvním krokem bude samozřejmě deportace na dobrovolné­m základě,“naznačil ministr vnitra. „Ale pokud to nebude fungovat, budeme muset zvládnout nucenou masovou deportaci,“dodal.

Faktem je, že za uplynulý rok zmizelo neznámo kam 7 590 odmítnutýc­h žadatelů o azyl a za období 2010 až 2015 jde podle úředních záznamů celkem o 40 345 lidí.

Je to i boj s časem: podle tzv. Dublinskéh­o protokolu mají být odmítnu- tí uprchlíci vráceni buď do zemí, odkud pocházejí, či do první země, v níž vstoupili na území EU – to jsou většinou Itálie či Řecko. Ale pokud se běžencům podaří oddálit deportaci o 18 měsíců, můžou ve Švédsku zůstat. Proto se nyní Švédsko usilovně snaží dosáhnout dohody o repatriaci uprchlíků například s Marokem či Afghánistá­nem. V mnoha případech však země, odkud přicházejí migranti, jejich návrat zpět odmítají.

A jak chce vláda technicky zvládnout tak rozsáhlou deportaci? Předpoklád­á, že si bude muset najmout letadla, a podle ministra Ygemana vláda doufá, že lety zkoordinuj­e s ostatními zeměmi EU, především s Německem. To bude postaveno před podobný problém. Stejně jako Finsko, jež včera oznámilo, že se chystá vyhostit dvě třetiny uprchlíků.

Maročané, Alžířané a Tunisané už nedostanou azyl v Německu. Prudký obrat v politice země, která je pro imigraci klíčová. Deportace chystají i jiní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia