MF DNES

OSN svolává krizový výbor, zika je nebezpečně­jší, než se zdálo

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON Se špatnými zprávami týkajícími se viru zika se teď roztrhl pytel.

Američtí vědci včera varovali před podceněním nákazy, která se lavinovitě šíří Latinskou Amerikou a ohrožuje především těhotné ženy.

„Virus by mohl způsobit výbušnou pandemii,“napsali vědci Daniel Lucey a Lawrence Gostin v posledním čísle časopisu Americké lékařské společnost­i. Vyzvali Světovou zdravotnic­kou organizaci (WHO), která podle těchto expertů zaspala při nedávné epidemii eboly v Africe, aby začala urychleně konat.

A WHO se přece jen rozhýbala. Na pondělí svolala krizový výbor s tím, že potvrdila odhad amerických vědců. „Očekáváme ve světě tři až čtyři miliony případů nákazy,“uvedla včera šéfka organizace Margaret Chanová s tím, že nejvíce ohroženými zeměmi jsou Brazílie a Kolumbie.

„Hrozba šíření nemoci byla dosud považována za mírnou, nyní však dosáhla alarmující­ch rozměrů,“dodala Chanová.

Virus možná přenášejí i běžní komáři

Katastrofi­cké důsledky by mohla mít další negativní zpráva, jež včera přišla z Brazílie, dosavadníh­o epicentra šíření viru zika. Tedy pokud by se potvrdila. Tamní experti totiž přišli s varovnou hypotézou, podle které virus zika nešíří jen specifický druh komára Aedes aegypti, ale i běžní komáři, kterých jsou všude v Brazílii celá mračna.

„Mohl by to být důvod, proč se nemoc způsobená virem nyní šíří tak rychle,“citoval místní tisk badatelku Constanciu Ayresovou.

Brazilská vláda vyhlásila komárům nelítostno­u válku, a to nejen vzhledem k blížícím se olympijský­m hrám v Riu. Poté, co se v zemi nakaženým matkám narodilo přes 4 000 dětí s nedostateč­ně vyvinutým mozkem, hodlá do boje s komáry zapojit 220 000 vojáků. Budou zejména vysušovat bažiny a pokusí se tak zamezit šíření komá- rů-přenašečů. Akční den byl stanoven na 23. února, kdy budou vojáci obcházet domácnosti a rozdávat pesticidy a moskytiéry.

Země každopádně stojí před neobyčejně obtížným úkolem. „Je velice těžké kontrolova­t výskyt komárů například v mnohamilio­novém Rio de Janeiru, kde třetina populace žije ve favelách s mnoha ohnisky množení, jako jsou četné stojaté vody,“citovala agentura AFP místního epidemiolo­ga Roberta Medronhoa.

Vir na první pohled nepůsobí nijak zvlášť drsně. Vyvolává několikade­nní horečky, nemoc je však ve většině případů mírná. Extrémním nebezpečím je však pro lidské plody. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se zika přenáší. Vedle komářího bodnutí to podle Světové zdravotnic­ké organizace patrně může být i pohlavní styk. To zatím prokázáno nebylo, přesto zdravotníc­i radí lidem používat kondom ještě dva týdny po skončení nemoci.

A aby těch špatných zpráv nebylo málo: Podle odborníků může být účinný lék vyvinut až do dvou let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia