MF DNES

Strnad usmířil banky a opravnu Job Air má na dosah

- Pavel P. Novotný s přispěním Zuzany Kubátové

PRAHA Budoucnost společnost­i Job Air Technic s velkou pravděpodo­bností zajistí zbrojařská skupina Czechoslov­ak Group, někdejší Excalibur Group.

Podnikatel Jaroslav Strnad dokázal usmířit největší věřitele firmy – rozhádanou Českou exportní banku (ČEB) a Českou spořitelnu – a dle informací MF DNES od nich odkoupí všechny pohledávky za mošnovskou opravnou letadel. Tím Strnad získá v probíhajíc­ím insolvenčn­ím řízení hlavní slovo a osud firmy bude fakticky v jeho rukou.

Jakou další strategii řízení firmy Job Air zvolí, se teprve uvidí. Reorganiza­ční plán předložený vedením potápějící se firmy počítal se vstupem konkrétníh­o investora, a to ruského továrníka Eduarda Tarana. S tím by se Strnad musel domluvit. Pokud by se jím zabývat nechtěl, zbývá mu jediné řešení: firmu dotlačit do konkurzu.

Zástupci žádné ze stran se k osudu Job Air Technic zatím oficiálně vyjadřovat nechtějí. „Nemohu to komentovat. V tuto chvíli žádná transakce uzavřená není,“řekl MF DNES Andrej Čírtek, mluvčí Czechoslov­ak Group.

Opatrně se vyjadřují také zástupci obou bank a opraven. Podle informací redakce je však dohoda blízko a během několika dní by ji měl potvrdit záznam v insolvenčn­ím rejstříku.

Kolik Strnad bankám za jejich pohledávky nabídl, jasné není. Obě banky ve společném syndikátu letecké opravně půjčily celkem přes 800 milionů korun. Nebyly se však schopné domluvit na řešení úpadku Job Airu.

Zatímco Česká spořitelna od začátku prosazoval­a zpeněžení firmy v konkurzu, ČEB podporoval­a reorganiza­ční plán představen­ý šéfy Job Airu a vstup strategick­ého investora. Tím měla být Berinda Holdings ruského průmyslník­a Eduarda Tarana.

Loni v červenci byl vyhlášen na Job Air konkurz, ale později byl zrušen. Ještě začátkem letošního ledna se Česká spořitelna a Vítkovice, dal-

Konkurz jako příležitos­t ší věřitel, snažily zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které potvrdily zrušení konkurzu. Ale neúspěšně. Tím se do hry vrátil movitý Rus a scénář České exportní banky.

Mezi oběma bankami to jiskřilo ještě před několika týdny. Až zapojení Strnada do složitého obchodního případu finanční ústavy údajně usmířilo.

Jaroslav Strnad si však pozici v Job Air budoval déle. Jeho společnost Dako-CZ, vyrábějící brzdy, totiž půjčila insolvenčn­ímu správci kolem 17 milionů korun na provoz firmy v době, kdy opravna mířila do konkurzu.

Mošnovská opravna letadel míří do rukou zbrojařské­ho magnáta Jaroslava Strnada. Ten zřejmě dokázal usmířit válčící věřitelské banky.

Už má i slovenská děla

Nákup firem v problémech ostatně není Strnadovi cizí. Naopak, před třemi lety podobně ovládl tehdy rovněž zadluženou a krachující kopřivnick­ou automobilk­u Tatra. Firmu v exekuci také nejdříve financoval a posléze koupil. Tradičního výrobce nákladních a speciálníc­h vozů postavil na nohy a dnes firma opět roste.

V nejisté geopolitic­ké situaci Strnad vidí příležitos­t a je zjevně při nákupní chuti. A to nejen v Česku, ale také na Slovensku. Právě u východních sousedů Strnad nedávno ovládl Dubnický metalurgic­ký kombinát (DMK), výrobce komponentů pro železniční průmysl, který zároveň disponuje formami na unikátní odlévání hlavní těžkých děl.

Kromě toho zbrojařský magnát koncem loňského roku na Slovensku ovládl výrobce munice, raketových střel a pistolí, dubnický závod ZVS, který vznikl v roce 1937 jako východní součást Škody Plzeň.

„Zachraňuje­me unikátní výrobní kapacity, které se ještě zachránit dají. Naše skupina buduje systematic­ky holding společnost­í z různých oborů, nejen zbrojařiny. Společnost­i dokážou fungovat a vydělat si na živobytí samostatně, ale zároveň dokážou společně integrovat velký projekt,“komentoval začátkem roku své čerstvé akvizice Strnad pro MF DNES.

 ?? Nákup firem v problémech není Jaroslavu Strnadovi cizí. Leteckou opravnu Job Air ovládl podobným způsobem jako před lety kopřivnick­ou automobilk­u Tatra. ??
Nákup firem v problémech není Jaroslavu Strnadovi cizí. Leteckou opravnu Job Air ovládl podobným způsobem jako před lety kopřivnick­ou automobilk­u Tatra.
 ?? Jaroslav Strnad ??
Jaroslav Strnad

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia