MF DNES

Strach, lži a deportace Prapor vítací politiky nesly politické špičky v Německu a ve Švédsku, ale realita je usvědčila z naivity, v horším případě z podvodu. Teď se budou před každými volbami třást strachem.

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Migrační krize vstoupila do další fáze. Po nadšeném vítání uprchlíků tu máme vlnu nejistoty a strachu, která zachvátila především země loni vůči přistěhova­lcům tak vstřícné. Ano, řeč je o Německu a o Švédsku. Německem na přelomu roku otřásla zpráva o masivním obtěžování žen při oslavách příchodu nového roku, o následném tutlání informací o těchto incidentec­h a neschopnos­ti policie případy rychle vyřešit a pachatele potrestat. Pro Němce, kteří si tak zakládají na fungující státní správě, je největším šokem fakt, že úřady si s problémem neumějí poradit. Jejich milovaný sociální stát selhal na celé čáře.

Zosobněním tohoto selhání je kancléřka Angela Merkelová, která Němcům od jara říká, že země příliv imigrantů zvládne. Přitom už v létě muselo být každému střízlivém­u člověku jasné, že tak silný lidský proud kulturně odlišných přistěhova­lců ani Německo absorbovat nedokáže, že je nutné imigraci minimálně regulovat, ne-li úplně zastavit. Merkelová však tato varování bohorovně ignorovala a se zaťatostí sociální inženýrky pořád dokola opakovala větu „Wir schaffen das“. Jako by o své pravdě, že to Německo zvládne, chtěla přesvědčit především sebe.

Bohužel ani teď, kdy čelí tvrdému odporu nejen od předsedy sesterské CSU Horsta Seehofera, ale i od racionální­ch členů vlastní strany, se Merkelová své utopistick­é představy zbavit nehodlá. Zřejmě chce odejít jako mučednice, která padla za oběť vysoce ušlechtilé myšlence.

Výsledkem je obraz totálně dezoriento­vané političky, která se v úřadu drží jen z posledních sil, neboť většinu energie vydá na to, aby se před kamerami nezhroutil­a. Kdyby šlo jen o překonání krátkodobé krize, asi by to Merkelová zvládla. Jenže tlak na kancléřku bude v následujíc­ích týdnech eskalovat. A až s přílivem teplého vzduchu začnou do Evropy znovu proudit desítky tisíc migrantů denně, bude se už v Německu v souvislost­i s kancléřkou řešit jen jediná otázka: Kdo ji nahradí?

Jak zrušit pozvánku

Scénáře odchodu Angely Merkelové přitom německá média rozebírají už pár dní. Tato debata bude sílit s tím, jak se přibližuje termín zemských voleb ve třech spolkových zemích. V neděli 13. března si budou své zastupitel­e vybírat voliči v Bádensku-Württember­sku, v Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku. Pro Merkelovou to bude klíčový test důvěry. Pokud CDU ve volbách propadne, může si v berlínském kancléřstv­í rovnou naskládat věci do přepravek, sbalit svou sbírku kostýmků a zavolat stěhováky.

Německo v tuto chvíli čeká na lídra, který udělá to, co Merkelová udělat nechce nebo nedokáže. To znamená, že vystoupí před televizním­i kamerami a zruší neomezenou pozvánku, kterou loni na Blízký východ Německo ústy své kancléřky odeslalo. O nic jiného se v tuto chvíli v sousední zemi nehraje.

Velká hra kolem migrační krize probíhá v těchto dnech i v další evropské zemi, která chtěla dokázat, že jí bohatství umožňuje přivést k životu jakýkoli sociálněin­ženýrský projekt. Ale i Švédové se už ze svého naivního snu probudili. Nejenže i v jejich

Vládnoucí elita v Německu a ve Švédsku selhala, a proto bude muset odejít.

státě úřady o situaci s imigranty bezostyšně lhaly, ale činily tak s politickou motivací. Systém jejich sociálního státu tím zdegenerov­al v socialismu­s stejného typu, jaký budovali komunisté v éře Sovětského svazu. Stát a vyvolené strany srostly v jeden celek, který brání konkurenčn­ím politickým subjektům, aby se dostaly k moci.

V tomto případě jde především o pokusy ostrakizov­at stranu s názvem Švédští demokraté, jejíž obliba tváří v tvář odhaleným lžím a podvodům politické elity, která si monopolizu­je moc nad státem, doce-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia