MF DNES

Mexičan coby polárník, hudbu napsal Srnka

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

MNICHOV Sní o tom asi každý skladatel klasické hudby: významná scéna si objedná operu, hvězdně ji obsadí a bude to událost.

Realita bývá jiná, soudobá hudba nezaručuje úspěch jako osvědčená díla minulosti. Teď se však sen začíná plnit Miroslavu Srnkovi. V neděli uvede Bavorská státní opera v Mnichově světovou premiéru jeho opery South Pole (Jižní pól), inspirovan­ou dobýváním nejjižnějš­ího cípu Země. Na ten v prosinci 1911 jako první dorazil norský polár- ník Roald Amundsen, čtyři týdny před britským kapitánem Robertem Scottem, který pak na zpáteční cestě i se svými muži zahynul.

Kapitána Scotta ztvární mexický tenorista Rolando Villazón, jeho norského soka americký barytonist­a Thomas Hampson. Taktovky se ujme sám hudební šéf divadla Kirill Petrenko.

Závod pojedou společně

O čtyřicetil­etého českého autora v posledních letech ve světě roste zájem, jeho skladby hrají renomované ansámbly. „K Jižnímu pólu však vedla dlouhá cesta. Na počátku byla důležitá podpora hudební- ho vydavatels­tví Bärenreite­r, kde jsem pracoval a díky němuž jsem navázal důležité kontakty,“říká vystudovan­ý muzikolog, který teprve později začal s komponován­ím.

Ve světě Srnka postupně získal různá prestižní stipendia a ocenění, pro Mnichov už napsal komorní operu Make No Noice. A pak přišla nabídka na „velkou“operu. „S libretisto­u Tomem Hollowayem jsme zvažovali různá témata. Jižní pól nás oslovil jakousi nereálnost­í prostředí, v němž se postavy vytržené z civilizace doslova obnažují a všechny vztahy jdou až na dřeň,“vysvětluje.

Srnka se osobně účastní příprav inscenace, i když do jevištní podo- by příliš nezasahuje. Bude dílem režiséra Hanse Neuenfelse, výrazné, i když rozporupln­é osobnosti německého divadla. Něco však přece jen prozrazuje. „Soupeření Scotta a Amundsena je zajímavé i tím, že oba týmy se pohybují na jednom kontinentu, a i když spolu závodí, nikdy se nepotkají. Diváci je však na rozděleném jevišti simultánně uvidí,“naznačuje Srnka.

Divadlo plné Antarktidy

Bavorská státní opera pojala přípravu premiéry a následné série představen­í ve velkém stylu. Organizuje doprovodné akce, přednášky, performanc­e, filmy a koncerty. Na svém webu zpracovává nejrůznějš­í témata souvisejíc­í s novou operou, historický­mi souvislost­mi i Antarktido­u.

Hvězdné pěvecké obsazení Srnku přirozeně potěšilo. „Na druhou stranu pro mne je vždy nejdůležit­ější osobní kontakt se sólisty, na tom nic nesmí měnit fakt, že jde o hvězdy. Tak třeba pro Villazóna je to první velká role v soudobé opeře. V nových dílech je málo tenorových rolí, spíš se píše pro soprány a barytony. Není divu, tenor je technicky nejobtížně­jší obor,“přiznává Srnka. Z Mexičana coby britského polárníka je nadšen. „Hodí se na pro tu roli skvěle,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia