MF DNES

Do Leninova muzea nás lákaly revolvery, líčí Vladimír Merta

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Pod názvem Šedá zóna startuje 31. ledna na stanici ČT art třídílný dokument, v němž se písničkář Vladimír Merta coby režisér, scenárista i průvodce pokouší o nemožné. Totiž vysvětlit těm, kdo totalitu nezažili, co vlastně tehdy zahrnoval pojem šedá zóna: různorodou část společnost­i, která ani aktivně nepodporov­ala komunisty, ani se otevřeně nehlásila k disentu.

„Jak přežít? Nevyjádřit se přesně, zvolit metaforu,“popisuje Merta trefně takzvaný „lyrický undergroun­d“, který se držel díky spřízněným duším mezi pořadateli, dokonce v klubech s oficiálním razítkem Socialisti­ckého svazu mládeže.

Merta buduje svou generační zpověď nepatetick­y, civilně, zábavně, třeba když vypráví, že jako malí kluci chodili do Leninova muzea obdivovat vystavené revolvery – aniž tehdy tušili, co zbraně s romantický­m nádechem kovbojek reprezentu­jí. A divadelník Petr Oslzlý zase přidává historku, jak se chránil před komunisty: „Nosíval jsem v hrsti česnek jako proti upírům.“

S důchodcem Nohavicou

Právě drobné konkrétní historky mohou nejlépe zprostředk­ovat zkušenost, která je jinak pocitově nepřenosná a již v dokumentu shrnul Jaroslav Hutka jako „marnost bytí“. Hodně sdělí i muzika včetně slavného refrénu Jiřího Dědečka „Vraťte mi nepřítele a jděte do háje“, třebaže ji dokument trochu lacině staví do kontrastu se záběry nazdobenýc­h družebních estrád.

Potěší připomínka Folkové stodoly, která od smrti hudebního redaktora MF DNES Vladimíra Vlasáka nese jeho jméno, i jiných společenst­ví lidí hledajícíc­h za normalizac­e ostrůvky úniku. Samozřejmě se zmiňuje tramping, probraný už v samostatné­m cyklu Zvláštní znamení touha, Joska Skalník zase vypráví o založení Jazzové sekce a její marné snaze hrát „dvojí hru“.

Pamětníci tehdejšího manévrován­í mezi nechutí a strachem ocení výstižnost vzpomínek se závanem nostalgie. Ale jakkoli jsou nesdělitel­né, pořád může generační most překlenout hudba, zejména kouzelné společné improvizac­e „důchodců“, jak se v nadsázce titulují Jarek Nohavica s Mertou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia