MF DNES

Padesát odstínů černé nudí víc než šedý vzor. Což je div

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

už zítra v časopisu VíkeCd DNES Píšící herec Marlon Wayans zparodoval kdeco, od hororů po taneční filmy. Na skandální romanci panenské studentky a zvrhlého milionáře nestačil. Ani nemohl.

Film Padesát odstínů šedi je totiž sám sobě bezděčnou parodií, tudíž se záměrné parodii vzpírá. A parodie na druhou nutně baví méně než její slzavý, nechtěně veselý vzor.

Rasové provokace

A otrava vyžene z kina spíše než dětinské vulgarity, olbřímí penisy či těžkotonáž­ní komika hrdinčiny sexuchtivé kamarádky, třesoucí se na „vysportova­ný habány“. Příběh se drží předlohy dost věrně, včetně situací a dialogů, které jen postrkuje z původní umělohmotn­é hry na rafinovano­st k hrubozrnné besídce hluboko po silvestrov­ské půlnoci.

Místo pana Greye čili „šedého“magnáta nastupuje pan Black neboli „černý“nabob, jenž zbohatl díky krádežím a drogovým obchodům, takže teď může šikanovat i „bílý hol-

Pan Black v akci ky“ve své firmě a slýchat od matky, že se nemusí zahazovat s černoškou: „Ty máš na víc, na bělošku!“

Právě provokativ­ní rasové narážky přinášejí jediný zajímavý prvek, zejména v kontrastu s aférou „příliš bílých“nominací na Oscary, kam protestují­cí černí herci odmítají přijít. V Padesáti odstínech černé si totiž Afroamerič­ané sami ze sebe utahují naplno, včetně jinak nepřípustn­ého označení alias „slova na n“, za něž by jiným a jinde hrozil pranýř.

Trvá jenom 88 minut, přesto se do konce nedá vydržet. Komedie Padesát odstínů černé, která si utahuje z erotického hitu Padesát odstínů šedi, vstoupila do našich kin.

Že by trilogie?

Ale jinak se humor milostné parodie drží v limitech otloukání zamilované slečny o cokoli, lascivního olizování čehokoli od chleba po tužky a průpovídek „Mír s tebou, děvko“, „Vypadáš jako sněžný muž“nebo „Úchyl nejsem já, ale Bill Cosby“.

Wayans tvrdí, že si pouštěl Padesát odstínů šedi a scénu po scéně prý hned viděl jejich možné „legrační variace“. Jenže viděl je tak přímočaře, že zdaleka nedosáhnou intenzity neplánovan­ého smíchu nad melodramat­ickou předlohou.

Na obranu Padesáti odstínů černé je však třeba říci, že tvůrci docílili nemožného: natočit film ještě nudnější a ještě zbytečnějš­í než Padesát odstínů šedi je opravdu umění. Navíc by černá verze na rozdíl od šedého vzoru mohla skončit u jediného dílu – pokud jí parazitová­ní na obchodní značce nevydělá také rovnou na celou trilogii.

 ??  ??
 ?? Herec Marlon Wayans se podílel také na scénáři parodie. Foto: Bontonfilm ??
Herec Marlon Wayans se podílel také na scénáři parodie. Foto: Bontonfilm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia