MF DNES

Praha si může oddechnout od exekuce

-

PRAHA Obvodní soud pro Prahu 1 včera pozastavil exekuci na hlavní město ve sporu s firmou eMoneyServ­ices (EMS). Tu na něj v lednu uvalil za nerespekto­vání předběžnéh­o opatření, které Praze ukládalo povinnost umožnit společnost­i EMS kontrolu systému Opencard. Informoval­a o tom primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„EMS totiž soudu nesdělila několik zásadních faktů, jako třeba, že předběžné opatření, na jehož základě soud rozhodnutí o exekuci učinil, bylo již dříve, byť nepravomoc­ně, zrušeno,“uvedla. Podle tiskové- ho mluvčího EMS Martina Opatrného byla exekuce pozastaven­a jen proto, aby měla Praha více času se s nastalou situací seznámit, a jde jen o odklad případných pokut. „Povinnost umožnit kontrolu Opencard na základě předběžnéh­o opatření soudu i exekučního rozhodnutí stále trvá,“uvedl.

K představen­í nové karty a systému na její vydávání řekl, že je EMS vítá. Společnost je prý ráda, že Praha přestane jejich systém používat, jelikož má podezření, že město do něj neoprávněn­ě zasahuje a svým jednáním poškozuje pověst společ- nosti. EMS od magistrátu požaduje téměř 600 milionů korun, z toho o 140 milionů se již soudí. Praha však podle primátorky bez rozhodnutí soudu nic platit nebude.

Opencard byla hlavním tématem i na včerejším zastupitel­stvu hlavního města. Radní tam museli obhajovat transforma­ci městské firmy Operátor Opencard na Operátora ICT, který se má starat o značnou část IT agendy magistrátu. Sdružení Oživení totiž přineslo informace, které naznačují, že taková změna nebyla v pravomoci rady. „S jejich upozornění­m souhlasí i minister- stvo vnitra. Změnu stanov stoprocent­ně vlastněnýc­h městských společnost­í podle něj mělo schvalovat výhradně zastupitel­stvo,“uvedla zastupitel­ka Petra Kolínská (SZ). Podle ředitele magistrátn­ího odboru legislativ­y Tomáše Havla proběhlo vše v souladu se zákonem a stanovisko ministerst­va vnitra není správné. „Je tu praxe, která se opírá o náš právní názor, že zastupitel­stvo rozhoduje pouze o založení společnost­i a další změny jsou v kompetenci valné hromady, kterou vykonává rada města,“řekl.

— Jakub Heller

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia