MF DNES

Praha je nejbezpečn­ější za posledních 25 let

-

PRAHA Nejbezpečn­ěji za pětadvacet let. Taková situace by měla panovat podle policistů v Praze, tedy konkrétně podle jejich statistik za loňský rok. Do těch se totiž dostalo nejméně trestných činů od roku 1991, přičemž objasnit se jich podařilo obvyklou čtvrtinu. Včera o tom informoval nový šéf pražských policistů Miloš Trojánek spolu s náměstkem šéfa pražských policistů Ivanem Smékalem.

Vloni bylo podle pražské policie spácháno 16 227 trestných činů, mezi pachateli bylo 23 procent cizinců. „Mezi trestnými činy jako již tradičně převažoval­y kapesní krádeže, pak následoval­y krádeže věcí z aut,“uvedl Smékal.

Právě počet kapesních krádeží je dlouhodobý problém, jejich počet od roku 2000 neklesl pod 7 000 ročně. Loni jich bylo 8 309, což je o tisíc víc než rok předtím. Kapsáři se přitom často zaměřují na zahraniční turisty. „To je nepříjemné a je v našem zájmu, aby tento druh trestné činnosti doznal zásadních změn,“uvedl Trojánek. Jednu z nejhodnotn­ějších krádeží přitom kriminalis­té dořešili v samém závěru loňského roku. Ze zaparkovan­ého auta v Mozartově ulici v květnu zmizel hudební nástroj violon. Ani zloděj patrně netušil, že zhruba pět set let starý violon má cenu kolem deseti milionů korun.

Zloděj nevěděl, co krade

„Podle zjištěných informací se nejednalo o krádež na zakázku, ale o náhodnou pouliční krádež. O sku- tečné hodnotě nástroje však obviněný neměl ani ponětí,“popsala policejní mluvčí Iveta Martínková.

Kriminalit­a však celkově v metropoli klesá, a to dlouhodobě, výjimkou byl rok 2013, hlavně kvůli amnestii expreziden­ta Klause. Oproti roku 2014 pak loni poklesl počet zjištěných trestných činů v metropoli o 10,8 procenta. Klesla taky násilná kriminalit­a. Násilných trestných činů se odehrálo 1 662, což je o 14,9 procenta méně než předloni. Oproti předloňské­mu roku, kdy došlo na území hlavního města k 24 vraždám, se jejich počet o čtyři snížil. Neobjasněn­y zatím zůstávají dvě loňské vraždy.

„Jedna z nich se týká zabití v Újezdu, ke kterému došlo v červnu loňského roku, a druhá se stala o měsíc později,“uvedl Smékal. Trojánek, který je ve funkci teprve dva měsíce, představil také priority, kterým se chce věnovat. Rád by zvýšil počet policistů, chce se zabývat kyberkrimi­nalitou či se soustředit na extremismu­s.

— Michaela Bůnová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia