MF DNES

Spojů neubude, slíbil čtenářům zástupce ředitele Ropidu

-

PRAHA Hlavní město letos čekají změny v tramvajové dopravě. Ropid pracuje se třemi verzemi – od mírné až po snížení počtu linek spojené s přetrasová­ním. „Vnímáme velmi jasně, že Pražané nepreferuj­í rozsáhlé změny,“připustil v chatu se čtenáři iDNES.cz zástupce ředitele Ropidu pro dopravu Martin Šubrt.

Když se mění jízdní řády, Pražané se zpravidla postaví na odpor. „Proč musíte zasahovat do něčeho, co funguje? To musíte vykazovat nějakou činnost i za cenu toho, že MHD v Praze zhoršíte?“ptal se čtenář Václav Pavelek.

Martin Šubrt namítl, že se Ropidu sešlo už tolik podnětů od cestujícíc­h a městských částí, že je větší zásah do sítě MHD nezbytný. „Neumíme to řešit bez širšího návrhu změn, protože každá jednotlivá změna má závažný dopad na jízdní řády a provoz ve zbytku sítě,“vysvětlil. Ujistil, že spojů neubude.

Ropid pracuje na třech návrzích možných změn v rámci tramvajový­ch linek. „První návrh – konzervati­vní – bude obsahovat řešení základních problémů, které se v tramvajové síti vyskytují. Rozsah změn v tomto návrhu nebude velký,“popsal ředitel Ropidu Petr Tomčík.

Druhý by zamíchal s čísly linek výrazněji. Takzvaný „návrh příležitos­tí“počítá se zaváděním zcela nových spojů. Jeden takový, staronový, by mohl brázdit koleje mezi Strašnicem­i a Palmovkou jako před pár lety zrušená linka 19.

Třetí varianta je nejradikál­nější. Jedná se o takzvaný vídeňský model. Podle něj by ubylo linek, množství tramvají by však zůstalo stejné. Po metropoli by se však pohybovaly výhradně takzvané páteřní linky, které jezdí na nejvytížen­ějších trasách, a tudíž převážejí největší množství cestujícíc­h. (bun, rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia