MF DNES

Norové mají systém, Němci buldočí náturu

-

PRAHA Byť čeští házenkáři poprvé po deseti letech chybějí mezi elitou Evropy, turnaj logicky sleduje i člen trenérskéh­o dua reprezenta­ce Jan Filip. „I pro mě je překvapení, že Norové došli až tak daleko,“říká o senzačním semifinali­stovi.

Jak podle vás Norové ke svému historické­mu úspěchu došli?

Když jsem je viděl, mají ve hře jasnou strukturu, předvádějí účinnou házenou. Pro veřejnost to možná nejsou tak známá jména, ale hráči jsou kvalitní, nastupují v dobrých soutěžích. Pořád hrají to svoje, tým jim funguje výborně.

O finále se utkají s Němci, mladým týmem bez zraněných osobností. Další překvapení?

Němci jsou prostě turnajový mančaft, umějí se připravit. Nemají žádné velké hvězdy, zato tým, který se dokáže semknout, táhne za jeden provaz. K tomu ta jejich buldočí povaha, jsou hladoví po úspěchu. S nimi se musí počítat vždycky.

Může za tím být i únava favori- tů, či jejich absentujíc­í hvězdy, které „kosí“vlna zranění?

Nápor na top hráče se násobí, každý rok zápolí na tolika úrovních – je to náročné především fyzicky a možná i motivačně. Třeba Francouzi vyhrávali tolik let v řadě...

A nyní hrají jen o 5. místo.

To, že oni a Dánové nebyli tak dominantní jako dřív, mě překvapilo nejvíc. I Norové jsou očividně hladoví: sice prohráli první zápas na turnaji, ale od té doby už žádný další. Mají systém, pokaždé se mohou něčeho chytit. V tom vidím rozdíl třeba mezi nimi a Polskem.

A domácí Poláci prohráli závěrečnou přímou bitvu o postup s Chorvatske­m o 14 branek...

Až mi jich bylo líto: vzhledem k tomu, jak dobře zvládali organizaci a jakou měli šanci projít do bojů o medaile, je to pro ně sportovní tragédie. Snad nikdy jsem neviděl někoho prohrát takovým způsobem. I když Poláci už něco udělali dobře, trefovali tyče – a každý míč se odrazil přímo k soupeři.

— nem

 ?? Pivot německé reprezenta­ce Jannik Kohlbacher skóruje v utkání s Dánskem – právě na jeho úkor prošli Němci velmi nečekaně do bojů o medaile; Dánové, obhájci stříbra, tak mají smůlu. ??
Pivot německé reprezenta­ce Jannik Kohlbacher skóruje v utkání s Dánskem – právě na jeho úkor prošli Němci velmi nečekaně do bojů o medaile; Dánové, obhájci stříbra, tak mají smůlu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia