MF DNES

Já vysvětluju, trenérka zvedá hlas

- Tomáš Macek reportér MF DNES na ME v Bratislavě

Na akreditaci má uvedenu funkci TV Observer. Ta náleží expertům pracujícím při šampionátu pro televizní společnost­i. Žádného závodníka vlastně Tomáš Verner s takovou akreditací k ledu doprovázet ani nesmí. Přesto to dělá. „Má štěstí, že se ho nikdo neptá. Pouštějí ho kamkoliv jen na ksicht. I bez akreditace. Zvlášť když hlídá nějaká holka,“povídá trenérka Vlasta Kopřivová.

Kdysi sama Vernera trénovala. Nyní spolu vedou mladou českou naději Jiřího Bělohradsk­ého. Kopřivová je šéf, on asistent kouče.

Necelé dva roky po závodní kariéře je Verner mužem mnoha rolí. Trenér. Spolukomen­tátor. Krasobrusl­ař při exhibicích. Student vysoké školy ekonomie a management­u těsně před obhajobou diplomové práce.

A „tvář“organizačn­ího výboru mistrovstv­í Evropy 2017 v Ostravě.

„Pro ně dělám děvče pro všechno. Co je třeba, toho se ujmu.“

Při prezentaci ostravskéh­o šampionátu stojí v saku a kravatě u vchodu do salonku bratislavs­kého hotelu Hilton a každého osobně vítá. už zítra v časopisu Víkend DNES

V tiskovém středisku pak sedí u stolku a píše přípravu. Chystá se natáčet pro příští mistrovstv­í sérii originální­ch interview s nejlepšími evropskými bruslaři.

„Javi, dáš mi rozhovor?“zeptá se světového šampiona Javiera Fernandéze. „Tobě kdykoliv,“ujistí Španěl.

S mladičkými Ruskami, které hovoří jen svojí mateřštino­u, se lingvista Verner snaží promluvit rusky. Narazí na otázku „Jak pečujete o své vybavení?“a zarazí se.

„Tak to nevím, jestli rusky dám.“

Když se v sezoně 2013–2014 v 27 letech loučil se závodním ledem, při mistrovstv­í republiky proti němu poprvé nastoupil i tehdy čtrnáctile­tý Bělohradsk­ý. Později se dohodli na spolupráci. „Tomáš je můj vzor,“říká mladík v Bratislavě.

Co to tam řve za semetriku?

Trenérské duo Kopřivová–Verner má u něj rozdělené poice. Jeden hodný, druhý (trochu) zlý.

„Já jsem ta vlídná tvář,“tvrdí Verner. „Vysvětlím Jirkovi, že i když přijde unavený ze školy, musí od- jezdit na tréninku celé programy, padat při nich, zvedat se a dojet je až do konce. A paní Kopřivová potom občas musí zvednout hlas.“

Do zkušené trenérky, která dovede mluvit tak potichu, byste neřekli, že to umí. Ale jakmile se jí při republikov­ém mistrovstv­í zdálo, že se Bělohradsk­ý po ránu nemůže na tréninku probudit, tak... „Probrala ho ráznějším slovem,“líčí Verner.

Kopřivová se zasměje: „Největším zážitkem pro mě bylo, když jsem pozorovala Tomáše, jak se vyděsil, co to tam řve za semetriku. Možná kdysi i on potřeboval, abych na něj víc zařvala.“

„To už je historie, teď se bavme o Jirkovi,“odvádí řeč Verner.

Já bych docela jel...

V Bratislavě zažívá svoji premiéru na vrcholné akci coby trenér. Sleduje u mantinelu třetí rozjížďku krátkého programu mužů, ve které se ještě nikdo o čtverné skoky nepokouší, a najednou přiznává Kopřivové: „Já bych docela jel. Když už tady jsem...“

Bělohradsk­ému před vystoupe- ním poradí: „Buď v klidu, všechno máš natrénovan­é, to zvládneš.“Svěřenec se rozjede a s Vernerem to cuká, poskakuje na nohách.

Ne, není to „tanec svatého Víta“, jaký u mantinelu při programech svých bruslařů předvádí impulzivní ruský trenér a choreograf Nikolaj Morozov. Vernerovo tělo spíš objevuje paměťové stopy z minulosti a oživuje je. Ano, takhle jsem se cítil, když jsem najížděl na první skok. A takhle, když se mi povedl.

Kopřivová naopak stojí u ledu až stoicky klidně. „Já jsem zocelená, mě už nic nepřekvapí,“říká žena, která s Vernerem prožila zlatou evropskou radost, ale i občasné kolapsy ve volných jízdách, kdy se z trojitých skoků stávaly jednoduché a nic nepomohl ani psycholog. Dvanáct let stála po jeho boku. Teď vedle ní dozrává v kouče. „Už je třeba, aby mě Tomáš vystřídal. Přece tu nebudu furt. Připadám si na Evropě jako inventář.“

Verner jí v Praze vždy oznámí, kdy odjíždí na exhibici nebo za jinými povinnostm­i a kdy se vrátí.

„A já se těším, že až Tomáš přijede, dám si volno a budu dělat jen papírování. Zvlášť v těch mrazech se mi do haly každý den nechtělo.“

Bělohradsk­ý je oba potěší, skočí v krátkém programu vše, co má, a hned při svém debutu mezi evropskými muži postoupí z 19. místa do finále pro 24 nejlepších.

Vše další už je jen bonus.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia