MF DNES

Jak se správně vyslovuje Plekánek? ptal se parťák Štěpánka

-

Ti dva na sebe na podzim vlastně zbyli. A teď jsou Radek Štěpánek s Danielem Nestorem ve finále Australian Open. První je tenisový klaun, druhý své pocity na kurtu skrývá. Jeden pochází z Karviné, druhý se narodil v Bělehradě a vyrostl v Torontu. Štěpánek je pravák a Nestor drží raketu v levé ruce. Pak je ovšem řada věcí spojuje. Třeba věk.

Fajn, Nestor (43) je o víc než šest let starší. Jenže i Štěpánek (37) patří na ATP Tour k veteránům. Vlastně by si mohli říkat „nestor & Nestor“.

„Máme 80 let zkušeností,“označil český bažant čerstvě složeného páru jeho největší přednost. Ve čtvrtek v Melbourne Parku zdolali Cuevase s Granollers­em 7:6, 6:4. V sobotu se střetnou s Brazilcem So- aresem a Britem Jamiem Murraym. Dva veteráni u protinožců vyrazili na hodně odvázaný tah, což by v uplynulých měsících jen málokdo tipoval. Štěpánek se po úmorných zdravotníc­h potížích na deblovém žebříčku ponořil do naprosto neznámých hlubin, a tak na podzim obtížně sháněl parťáka na rok 2016.

„Naštěstí jsme s Tomem (Berdychem) vyhráli pár mačů v Paříži, což mě dostalo někam k 80. místu a poskytlo mi šanci nastoupit na grandslamu,“popisoval.

Nestor zatím čekal, zda si s ním plácne Francouz Roger-Vasselin, jenž vyjednával s marodícím krajanem Benneteaue­m. Jelikož se nakonec dohodli, Nestor zůstal nezadaný. A tak se mohl sejít nejstarší tým, který v open éře postoupil do

Jsme ve finále! grandslamo­vého finále. Štěpánek není jediným Čechem bojujícím v Melbourne o některou z trofejí. Dnes ráno kolem 6.30 měly nastoupit do bitvy o titul Hlaváčková s Hradeckou proti Hingisové a Mirzaové, dámám neporažený­m ve 35 utkáních za sebou.

Avšak rychle zpátky k příběhu nezdolných tenisových kmetů. Poprvé se představil­i na lednovém podniku v Brisbane a poroučeli se hned v 1. kole. „Daniel se trochu užíral, že se mu utkání nepovedlo, ale já ho uklidňoval, že jsme v tom spolu. Že nám chybějí jenom maličkosti, které vypilujeme,“líčil Štěpánek.

Pomalu se s kanadským Srbem seznamuje v práci i v soukromí. „Teď se třeba řehtá slovu pupek,“tvrdí český bavič. Přišla na něj řeč při sle- dování úboru Sereny Williamsov­é, který odhaluje část břicha.

Nebo zapředli hovor na téma hokej. „Jak se správně vyslovuje ten Plekánek?“tázal se Nestor na centra Montreal Canadiens. Vášnivý fanoušek NHL samozřejmě rád poskytl zasvěcený výklad.

Pasují k sobě i na dvorci. Kombinace praváka a leváka je pro soupeře nepříjemná zejména při returnu, kde se jim stále střídají rotace.

Nestory jen tak něco nerozhází. Vždyť Kanaďan posbíral už 8 grandslamo­vých titulů. A Štěpánek si prvně vyzkoušel finále v září 2002 v New Yorku, po boku Jiřího Nováka. Zítra se v něm předvede popáté: „Těším se a věřím, že jich ještě mám pár před sebou.“

— Karel Knap

 ?? Radek Štěpánek s Kanaďanem Nestorem včera postoupili na Australian Open do finále mužské čtyřhry. ??
Radek Štěpánek s Kanaďanem Nestorem včera postoupili na Australian Open do finále mužské čtyřhry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia