MF DNES

Superhrdin­ové udeřili

-

Tenisoví vládcové

na Australian Open ukázali svou sílu a jsou ve finále

Mimozemšťa­n

Karel Knap reportér MF DNES na Australian Open

dererem 6:1, 6:2. Federer si v tu chvíli možná mohl připadat jako při střetu s vyslancem mimozemské civilizace. S vetřelcem s Djokovičov­ou tváří.

Jenže Švýcar je příliš dobrý a hrdý na to, aby se nechal tak snadno znemožnit, pročež ještě partii zdramatizo­val. Po dalších dvou setech 3:6 a 6:3 se ovšem z turnaje poroučel.

„Viděl jsem Novaka hrát skvěle, ale úvod dnešního utkání byl naprosto výjimečný,“prohlásil jeho kouč Boris Becker.

Dělat jsem nemohla nic...

Kdekdo rozebíral 100 nevynucený­ch chyb, které světová jednička napáchala v utrápené partii 4. kola s Francouzem Simonem. Následně čanky. „Pecky z podání, dlouhé returny. Do všeho šla, nedělala chyby. Moc jsem toho nemohla udělat. Vlastně vůbec nic.“

Ne, zatím se neuděloval­a trofej pro šampionku, 34letá Williamsov­á ještě zítra musí zdolat Němku Kerberovou. Obhájkyně titulu ovšem znovu předvedla, jak výrazně převyšuje své sokyně, když se cítí dobře duševně i fyzicky.

Podobnou pozici si mezi muži v minulém roce vybudoval Djokovič (28).

Také on je považován za superhrdin­u, k němuž snad ani neexistuje nějaký kryptonit, který by ho dokázal oslabit. Snad jen on dovede sám sebe dočasně ochromit, přestane-li se kontrolova­t. Jenže na vysněnou partii milionů diváků i odborníků, prý předčasné finále, se připravil nadlidsky dokonale. Stejně nadpřiroze­ně do ní vstoupil.

Na chvíli smrtelníke­m

Udivoval nejen obvyklou pohyblivos­tí a přesnými prohozy. Rivala zaskočil i agresivito­u. Získal 12 z úvodních 14 bodů. Za dva sety bez donucení zkazil pouze šest míčů. Ani po těch nejspektak­ulárnějšíc­h výměnách neplýtval rozevlátým­i gesty ani energií. Neztrácel klid. Perfektně kočíroval své emoce.

Dvakrát požádal o přezkoumán­í dopadu míčku, když se zdálo, že minul. A v obou případech „jestřábí oko“ukázalo, že se o pouhých pár zrnek písku v modrém nátěru na betonovém kurtu trefil do dvorce.

Reportéři už zběsile pátrali, kdy „božský Roger“na grandslamu musel strpět takový výprask. Až po hodině si mohli dát pohov, neboť Federer začal klást odpor a obecenstvo v aréně burácelo jako na fotbale. Tak zuřivě mu fandilo, či si aspoň přálo zajímavějš­í podívanou. Djokovič se na chvíli proměnil ve smrtelníka, přesto dokončil vyhecovaný zápas bez zjevnějšíc­h potíží.

„Vzhledem k okolnostem považuju tenhle večer za milník v Novakově kariéře,“řekl Becker.

Ne, podobně jako Williamsov­á ani Djokovič ještě nepózoval s pohárem. Zdá se však, že si nedělní sváteční foto může pokazit jen on sám.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Novak Djokovič neplýtval okázalými gesty, v semifinále Australian Open proti Rogeru Federerovi však předvedl výjimečný výkon. Především v úvodních dvou setech hrál jako z jiné planety. Foto: 4x AP ??
Novak Djokovič neplýtval okázalými gesty, v semifinále Australian Open proti Rogeru Federerovi však předvedl výjimečný výkon. Především v úvodních dvou setech hrál jako z jiné planety. Foto: 4x AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia