MF DNES

Babiš chce zlevnit pivo. Kvůli EET

Včera začaly koaliční závody o snížení DPH. Šéf ANO navrhl zlevnit pivo, předseda ČSSD kontroval levnějším mlékem a chlebem.

- Martin Petříček, Vojtěch Srnka redaktoři MF DNES

PRAHA Vláda, která před volbami zdraží pivo, padne. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš teď zkouší známé pravidlo otočit a zlevnit točené pivo. Respektive snížit DPH z 21 na 10 procent. Aby, jak vysvětluje, kompenzova­l hospodským náklady spojené se zavedením své priority – elektronic­ké evidence tržeb.

„Snížení daně je podpora živnostník­ů, provozovat­elů hospod. A taky jsme samozřejmě mysleli na všechny, kdo rádi chodí na pivo,“navnadil Babiš i většinu českých voličů tím, že by na půllitru mohli ušetřit až dvě či tři koruny.

Čímž spustil koaliční závody o nižší DPH. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil Babišův

nápad za marketingo­vý tah. Sám však kontroval, že pokud se sníží daň z piva, chce za to nižší zdanění mléka, chleba, másla a masa.

Babišův návrh hospodští a pivovarníc­i nadšeně přivítali. Ale dodali, že pivo nezlevní. „Vnímám to spíše jako snahu o pomoc malým pohostinst­vím. Ale cenu piva to nejspíš nesníží, už dnes je ve většině re- staurací velmi nízká. A marže jsou minimální,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podobně to vidí i ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. „Snížení DPH na pivo je vhodným řešením, aby hostinský zvládl překlenova­cí období zavádění změn včetně elektronic­ké evidence tržeb,“míní Balach.

Zatímco pivaře Babiš potěšil, vinaře a lihovarník­y naštval. Podle nich je šokující, že chce zvýhodnit jeden druh alkoholu před jiným. Z vína se však – na rozdíl od piva – neplatí spotřební daň. Zda by podpořil ná- vrh sociální demokracie na snížení DPH u jídla, zatím Babiš neví. „Dopad snížení DPH u sudového piva je 160 milionů korun, u základních potravin by to byla úplně jiná částka. Musí se to spočítat a pak se uvidí,“říká Babiš.

Dopad na výběr peněz do státní kasy je však nejasný i v případě nižší daně na pivo. Pokud by se vyšlo z celkové spotřeby piva v Česku, přičemž 40 procent se vytočí z hospodskýc­h píp, byl by rozdíl zaplacené daně při současné a zvažované sazbě dokonce 2,6 miliardy.

To lze přičíst buď na vrub chybnému výpočtu ministersk­ých úředníků. Anebo – což je pravděpodo­bnější – také daňovým únikům a šedé ekonomice. Ostatně ministerst­vo financí už ve své loňské analýze odhadovalo, že u stravovací­ch služeb se nezdaní devět korun z deseti.

Restauraté­ři tvrdí, že mnohem lepší by bylo snížit daň na 10 procent pro pokrmy a nealkoholi­cké nápoje. „Byť třeba jen na přechodnou dobu. Velká část evropských zemí má restauračn­í služby ve snížené sazbě DPH,“říká Stárek. Vládní předloha počítá s tím, že v sou- vislosti s elektronic­kou evidencí by měly být tyto služby zařazeny do 15procentn­í sazby.

Babišův návrh schytal kritiku od koaličních partnerů – vedle Sobotky i lidoveckéh­o ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky – za to, že návrh nejprve neprojedna­l uvnitř vládních stran.

Při změnách daní by se podle premiéra mělo postupovat rozvážněji. „Myslím, že je potřeba, když děláme daňové změny, abychom se nad nimi trochu více zamysleli,“uvedl premiér Sobotka.

„Já se většinou návrhy svých koaličních partnerů také dozvídám z médií,“odpověděl na to ministr Ba- biš. Ostatně i Sobotka svůj návrh na nižší daně u základních potravin ohlásil včera během dne na tiskové konferenci.

Pravice proti, komunisté pro

Jak návrhy Babiše a Sobotky dopadnou ve Sněmovně, je zatím těžké odhadovat. Někteří koaliční poslanci byli proti, jiní pro.

Pravicová opozice ODS a TOP 09 označila nápad za populistic­ký, šéf komunistů by hlasoval pro.

V následujíc­í „volné soutěži“pak exministr financí a předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek vládu vyzval k plošnému snížení DPH. Předchozí zvýšení této daně totiž mělo sloužit k částečnému financován­í penzijní reformy, kterou však současná vláda zrušila. „Je od vlády nespravedl­ivé, že tyto příjmy státního rozpočtu využívají,“prohlásil Kalousek.

„Zaplevelí to systém daní“

Babišův návrh na změnu DPH kritizují i někteří bankovní experti.

„Podobné nápady jen odvádějí ministerst­vo financí od jeho hlavních povinností. Mělo by se snažit o zjednoduše­ní daňového systému a ne provádět kroky, které ho činí složitější­m,“říká hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. Podle hlavního ekonoma De- loitte Davida Marka podobné kroky vedou jen k dalšímu zaplevelen­í systému. „Navíc si nemyslím, že by veřejné finance byly ve stavu, kdy si můžeme dovolit snižovat daně,“říká Marek.

Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil varuje, že stát, ve kterém se až pětina lidí potýká s rizikem nadměrné konzumace alkoholu, by se měl spíše snažit spotřebu snižovat. Sám hrozí odchodem, pokud návrh projde.

Paradoxní totiž je, že navrhovaná úprava se týká jen točeného alkoholick­ého piva, na to nealkoholi­cké se má i nadále vztahovat původní sazba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia