MF DNES

Jak si vede Sobotkova vláda

- Ondřej Leinert, Jitka Vlková, Adéla Paclíková

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je více vidět a slyšet, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) se zato více daří prosazovat program – i když jde spíše o jednoduchá opatření typu zrušení poplatků ve zdravotnic­tví či druhého důchodovéh­o pilíře, za které vláda zatím nedokázala vymyslet náhradu. Dlouhodobě­jší projekty, jako je důchodová reforma či přijetí eura, Sobotka odkládá.

Včera uplynuly od jmenování jeho vlády přesně dva roky. Ministrům je zpříjemnil­o výrazné oživení ekonomiky, na které neměly štěstí předchozí kabinety. Hlavně díky tomu se Sobotka může chlubit třeba zvýšením důchodů, minimální mzdy či nízkou nezaměstna­ností.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala o vládě s oblibou hovoří jako o „socialisti­ckém pekle“. Naráží tím na skutečnost, že introvertu Sobotkovi se zatím víc daří prosazovat své vize sociálního státu než extrovertu Babišovi pojetí řídit stát jako firmu.

Sobotkův zápas s Hradem

Premiérovi jeho spolustran­íci vyčítají, že nedokáže příliš mluvit k té části voličů, jimž vyhovoval radikálněj­ší styl dřívějších sociálněde­mokratický­ch předsedů Miloše Zemana a Jiřího Paroubka. Dlouho z pozadí sledoval Sobotka i hlavní politické téma loňského roku – migrační krizi, v níž ho jednoznačn­ě zastínil ministr vnitra Milan Chovanec. A také již zmíněný Zeman.

Právě ohledně prezidenta však Sobotka nakonec dokázal překvapit. Nějaký čas to vypadalo, že po delším tápání našel způsob, jak se Zemanem vycházet. Začali si dokonce tykat a mluvit o tom, jak jeden druhého respektuje. Že šlo jen o strategick­ý krok, se však ukázalo o pouhé dva měsíce později: premiér se do Zemana pustil za jeho vystoupení po boku extremisty Martina Konvičky na Albertově a prezident mu opáčil, že se chová jako drzý chlapec. Taktické úvahy, že by ČSSD podpořila Zemana v jeho očekávané druhé kandidatuř­e na Hrad, a tak měla „svého“prezidenta, se teď jeví hodně nepravděpo­dobně.

Babišova otevřená pokladna

Mnohem víc to s prezidente­m „umí“šéf ANO Andrej Babiš. Faktem je, že to u něj má snazší: zatímco Sobotku Zeman vnímá jako „politika z povolání“a premiér má u něho navíc stále vroubek kvůli tomu, že ho jako poslanec nepodpo- řili při jeho první prezidents­ké kandidatuř­e v roce 2003, Babiše jako úspěšného byznysmena respektuje. A jak prezident, tak šéf ANO vnímají, že by mohlo být oboustrann­ě výhodné, kdyby se podpořili.

Kde se Babišovi už tolik nedaří naplňovat pověst tvrdého byznysmena, který chce stát řídit jako firmu, je spor s Bohuslavem Sobotkou o vládní priority. Ve své firmě by totiž Babiš asi tolik nerozdával. Mnohdy přistupuje na Sobotkovu líbivou politiku, ač proti ní vystupoval.

Koaliční ČSSD nestál v cestě při prosazován­í mimořádné valorizace důchodů či zrušení poplatků u lékaře. A je u toho, když sociální demokratě vytahují další lákadla na voliče: rozvolnění pravidel pro zvyšování důchodů, aby vláda mohla penzistům přilepšova­t bez ohledu na původní plány.

Šéf státní pokladny také odkýval snížení DPH na léky a dětskou výživu či opakované zvyšování daňových slev na děti. Ač sociální demokraty kritizuje, Sobotka často vychází ze sporu vítězně. Babiš tak musí spoléhat na daňový polštář, který v době krize vytvořila jím opět často kritizovan­á vláda Petra Nečase. A nevidí na tom nic špatného. „Zvýšili jsme důchody, snížili pracujícím důchodcům a pracujícím rodičům daně, navýšili platy státním zaměstnanc­ům. Tím se zvedla spotřeba, lidé se přestali bát utrácet,“tvrdí Babiš.

Jeho vláda se Sobotkou a lidovci nicméně má dost předpoklad­ů k tomu, aby se udržela pohromadě až do konce svého funkčního období. Daří se jí totiž držet na uzdě koaliční poslance, navenek se příliš nehádá, na své straně má odbory, které byly ve válce s předchozím­i pravicovým­i vládami, a boduje v průzkumech popularity.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Dva vcelku klidné roky Sobotkova vláda je po dvou letech stabilnějš­í než její předchůdky­ně – zatím ji neohrozil žádný vážný koaliční rozkol. Větší rivalitu mezi Bohuslava Sobotku (vpravo) a Andreje Babiše však mohou vnést už podzimní krajské volby. A...
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Dva vcelku klidné roky Sobotkova vláda je po dvou letech stabilnějš­í než její předchůdky­ně – zatím ji neohrozil žádný vážný koaliční rozkol. Větší rivalitu mezi Bohuslava Sobotku (vpravo) a Andreje Babiše však mohou vnést už podzimní krajské volby. A...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia