MF DNES

V audi kolem světa. Kolik stojí ministři

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Služební auto lidoveckéh­o ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky by během uplynulých dvou let objelo šestkrát celou zeměkouli. Od nástupu do funkce najezdil přes 240 tisíc kilometrů – nejvíc ze všech členů vlády. „Jezdím do zahraničí i po Česku, kde se pravidelně setkávám se zemědělci. Objeté už mám všechny kraje,“vysvětluje Jurečka a dodává, že s rodinou bydlí až v dalekém Přerově, odkud to má do své pražské kanceláře 290 kilometrů.

U premiéra Sobotky a ministrů Chovance, Zaorálka a Pelikána ujeté kilometry zjistit nelze – údaj střeží policie, která jim podle zákona dává ochranku. Třináct dalších ministrů však najelo dohromady přes 1,4 milionu kilometrů.

Na část svých cest se členové vlády vydávají s řidičem, někdy si však řídí sami. Například ministry-

ni pro místní rozvoj za ANO Karlu Šlechtovou vozí šofér autem Audi A8 a sama se dopravuje Škodou Superb. S řidičem toho logicky najezdí víc, takže za palivo do audi její úřad zatím zaplatil přes 640 tisíc korun, do škodovky jen 35 tisíc. Dalších 700 tisíc stál servis obou vozidel.

Garsonka v hlavním městě

Ze sociálněde­mokratický­ch ministrů toho nejvíce najezdil Svatopluk Němeček z resortu zdravotnic­tví.

Zeměkouli by však objel jen čtyřikrát, najel 166 tisíc kilometrů. „Za dva roky náklady na provoz služebního vozidla dosáhly 944 317 korun,“upřesňuje mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová.

Odlišný postup zvolil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Coby druhý nejbohatší Čech jezdí podle svého úřadu za své. „Používá pro služební účely své soukromé vozidlo, které má ministerst­vo bezúplatně pronajato,“uvedli úředníci.

Další náklady na život ministra souvisí s bydlením. Ministři, kteří nejsou z Prahy, mají možnost zařídit si v hlavním městě ubytování, ti, kteří jsou zároveň poslanci, mohou bydlet v poslanecké ubytovně. „Pronajímám si garsonku,“říká ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Stát tak na jeho ubytování zatím vynaložil 351 tisíc.

Podobnou částku, 369 tisíc korun, zaplatilo ministerst­vo životního prostředí za svého šéfa Richarda Brabce z ANO. Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD do funkce nastoupila loni v červnu a její ubytování od té doby úřad vyšlo na 70 tisíc korun.

Nejdražší je na každém ministrovi pochopitel­ně jeho plat. Těm, kteří vydrželi celé dva roky, už přišlo na účet přes 2,5 milionu korun. V případě předsedy vlády a vicepremié­rů to byla částka ještě vyšší. Každý člen vlády má navíc právo pobírat ještě takzvanou víceúčelov­ou náhradu. Ta za dva roky dosáhla výše 378 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia