MF DNES

Žádný sukces, horší dvojka z uprchlíků

Vysvědčení pro vládu: U „lidové poroty“dostala 2 minus

- Pavel Švec reportér MF DNES

Vláda má za sebou dva roky, překročila tedy polovinu svého mandátu. Česko vedla v době nečekaného ekonomické­ho oživení, na druhou stranu čelila dosud nepoznané krizi – migraci.

Žádný sukces, který by Čechy oslnil, se nekonal. Na druhou stranu to nebyl ani propadák. A na rozdíl od minulých období nepřišel velký skandál. Celková známka? Dvě minus. Vládě ji v tomto týdnu udělilo sedm členů poroty, sestavené po sněmovních volbách z předplatit­elů MF DNES volících různé politické strany.

„Vláda za sebou nemá žádné zapamatova­telné úspěchy. Ze svého hlediska živnostnic­e na vesnici pro mne nic pozitivníh­o nerozhodla a neudělala,“shrnuje porotkyně Jana Kučerová, volička hnutí ANO.

Není z poroty jediná, komu vadí, že ministři mnohdy nedostáli svým slibům. Třeba že sníží administra­tivu a zeštíhlí úřednictvo. Pokud se tento předvolebn­í závazek projevil jen v tom, že živnostník od letoška už nemůže odevzdat daňové přiznání osobně, je to nepochopit­elné. „To už nesmíme úředníky obtěžovat?“diví se Kučerová.

Porotci „z lidu“naopak přivítali, že ministři podnikatel­ům nekompliku­jí život vyššími daněmi, o čemž se koneckonců mluví vždy, když jsou u moci sociální demokraté.

Ach ten schodek

Vládě se daří snižovat schodek rozpočtu, avšak v době růstu by měla být mnohem méně rozhazovač­ná a více šetřit, apelují zejména na ministra financí Andreje Babiše (ANO) i jeho voliči.

S tím ostatně souhlasí i experti z praxe, které MF DNES oslovila. „Vládě bych vytkl, že i v dobách růstu hospodaří se schodkem,“říká zakladatel české divize poradenské společnost­i KPMG Jan Žůrek.

Další z členů čtenářské poroty, otrokovick­ý technik v penzi Jan Pejchanec, jako volič lidovců oceňuje, že se v praxi jakžtakž podařilo dotáhnout církevní restituce. Za příjemné překvapení vládního týmu považuje rodáka z nedalekého Pře- rova a ministra zemědělstv­í Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Není sám. Třeba pro porotce „ódéesáka“Jiřího Černého z Pardubic je to první ministr zemědělstv­í, který branži skutečně rozumí. Ostatně v loňském známkování právě farmář Jurečka u celé poroty zvítězil.

Skokan roku: Zaorálek

Tentokrát Jurečku dalece předstihl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jako u jediného ministra začíná jeho průměrná známka číslicí 1. Z loňského osmého místa ho vynesla nepochybně migrační krize. Za „zásadový postoj“bere tentokrát první místo.

Ovšem ředitel Diplomatic­ké akademie a bývalý ministr Cyril Svoboda vidí coby odborník z praxe Zaorálkův postoj jinak. Jako udržovací a málo strategick­ý – Česko jde do konfliktu s Unií a dostává se mimo její hlavní proud.

Ještě další dva vládní resorty byly loni kvůli uprchlíkům či teroristic­kým útokům hodně na očích: vnitro a obrana. V politice plné populistic­kých prohlášení působil věrohodněj­i šéf ministerst­va obrany Martin Stropnický (ANO), kterého porotci katapultov­ali z deváté příčky na druhou. „Určitě mě mile překvapil tím, že zvládá řídit s nadhledem – a myslím, že i spravedliv­ě – takovou samostatno­u organizaci, jako je armáda,“domnívá se Ivan Bican, plzeňský penzista a volič hnutí ANO.

Stropnický se minulý rok bil mimo jiné za to, aby si mohli vojáci mladé Čechy opět prověřovat u odvodů. I velké průzkumy veřejného mínění mu v tom nahrávaly. U mladých však příliš neuspěl a u kolegů ve Sněmovně jen zčásti. Odvody budou nakonec dobrovolné.

„Prošly důležité novely zákonů a koncepce rozvoje armády, zvýšily se peníze na investice,“pochvaluje si uplynulý rok generál Jiří Šedivý,

bývalý náčelník generálníh­o štábu.

Sociální, nebo socialisti­cké?

Pro porotce byli naopak zklamáním tři sociálněde­mokratičtí šéfové resortů: průmyslu Jan Mládek, pro lidská práva Jiří Dienstbier a práce Michaela Marksová.

„Často si nejsem jistý, jestli jde o ministerst­vo sociální, nebo socialisti­cké,“ptá se František Kotrlík, technik z Prachatic, volič ODS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia